ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Свищов отново става арена за гладиаторски битки

Свищов отново ще бъде домакин на Фестивала на античното наследство “Орел на Дунава”, който се организира от 18 до 20 септември.

Първото издание на атракцията миналата година събра в крайдунавския град над 25 000 души от страната и чужбина, които се потопиха в атмосферата на Римските легиони от Античността.

Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между имперски Рим и вражеските племена и народи, съдържа богата културна програма и се утвърждава като място за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

Във Второто издание фокусът е разширен и ще обхваща по-дълъг исторически период, с по-голям брой участници от страната и чужбина. Предвиждат се възстановки на церемонии и религиозни процесии от античните времена, гладиаторски битки, римски пазар, триумфални маршове под светлините на факли, автентични тракийски танци и ритуали, демонстрации на римска артилерия.

Ще бъдат организирани още Международна историческа конференция на тема “Готите в Мизия и Нове”, изложба за готското присъствие в античния Нове с непоказвани артефакти, театрални сцени от римски и гръцки автори, кулинарни възстановки и изложба „Римска и тракийска кухня”.

Местата, където ще се организират възстановките, са каструмът на Градския стадион, арената на крепостта “Калето”, централният площад “Алеко” и посетитителският център “Нове”.

Свищов е избран за сцена на фестивала, тъй като в близост се намира римският легионен лагер и ранновизантийски град Нове. Античният град е възникнал като Римски легионен лагер на VIII Августов легион около 45 г. след Хр., а в 69 г. след Хр. – годината на четиримата императори, в Нове се установява I Италийски легион. Този прочут легион участва в редица победоносни войни на Рим, и е сигурен страж на границите на империята в продължение на векове.

Голяма историческа значимост на Нове придава и статута му на резиденция на остготския крал Теодорих Велики в края на V век. От Нове започва знаменития поход на готите към Рим, довел до падането на Западната римска империя. В Нове готите получават християнско кръщение и самобитна писменост под наставленията на раннохристиянския архиепископ Вулфила.