ПЕРНИК

Сръбският празник „Рощилияда“  в Перник

Днес в центъра на града ще опънат скари петима майстори на „плескавицата“, които ще пристигнат от град Лесковац. Месният деликатес ще се предлага безплатно на всички перничани, решили да го вкусят.

Рощилиядата се провежда под егидата на Община Перник съвместно със сръбската община Лесковац. В инициативата участват и пернишките читалища „Елин Пелин “ и „Миньор“.

Във връзка с културния обмен между двете общини, в Перник ще гостуват и сръбски самодейни състави – оркестър “Трубачи”, мажоретен състав и танцов състав “Абрашевич”. Те ще тръгнат на музикално и танцово шествие по ул. „Търговска“ в 18.00ч. А от 19.30ч. пред Двореца на културата ще започне концерт, където всеки може да похапне плескавицата на сръбските готвачи.

Идеята за „Празника на месото“ в Перник се родила по време на тазгодишния великденски концерт, в който участваха и представители на културно-просветното дружество „Абрашевич“ от Лесковац. Преди да тръгнат обратно у дома, сърбите се договорили със своите домакини от читалище „Миньор“ да направят промоция на Рощилиадата.

Целта е сръбската Рощилияда да се прави всяка година в Перник. От своя страна перничани ще имат възможност да представят нашенски обичаи в Лесковац.