ГАБРОВО

Осем художници ще участват в пленера по живопис в Боженци

Осем автори от страната и чужбина ще вземат участие в Международния пленер по живопис, който започва в Боженци от 28 август. Той е организиран от Община Габрово, Представителството на Съюза на българските художници и Художествената галерия “Христо Цокев”. “Тази година малко е нарушен статутът, заради големия интерес от международни участници”, каза зам. кметът д-р Нели Савчева. На всички участници са осигурени комплект материали- платна, рамки, маслени и акрилни бои и четки, а темата на творбите е свободна. Според условията на пленера, всеки от тях трябва да дари на Община Габрово по две свои творби.

Комендант на мероприятието е Гергана Пантева от Габрово. Участие в пленера ще вземат четирима художници от партньорските ни градове и един от Истанбул. Сред участниците в изявата са Мириам Халфенберг от Тун, Швейцария, Владимир Емец от Чернигов-

Украйна, Дмитрий Пуховски от Могильов- Беларус, Владимир Пермиловский от Митищи- Русия, доц. д-р Исмет Чавушоглу от Истанбул- Турция. Сред българските творци са Галина Христова от Габрово и Владимир Киров от Троян.

Пленерът ще завърши с изложба с творбите на участниците.