БЛАГОЕВГРАД

МРРБ замразява реконструкцията на водоснабдителните и канализационните мрежи в кварталите от 25-и до 42-ри в Благоевград?

Министерството на регионалното развитие и благоустройството поиска съставяне на акт за установя не състоянието на строеж за реконструкцията на водоснабдителната и канализационната мрежа в благоевградските квартали от 25-и до 42-ри, информира на пресконференция кметът на общината Костадин Паскалев.

В писмо до общинското ръководство, изпратено по факс в 16,15 ч. в последния работен ден на миналата седмица, строителният министър Росен Плевнелиев посочва, че актът ще бъде подписан на 24 август от 10,30 ч., базирайки се на Закона за устройство на територията и Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството, като междувременно бъде стопирано изпълнението на обекта.

В случай, че до 24 часа след посочената дата не се явят представители на страните по изпълнението на обекта, актът ще се подпише от явилите се страни, предупреждава в писмото строителният министър. В определените дата и час обаче упълномощената от министър Плевнелиев да представлява ведомството и да парафира документа инж. Лиляна Зафирова не се е явила, каза Костадин Паскалев.

Този обект е от изключителна важност за община Благоевград и е свързан с реализацията на общинската инвестиционна програма и с изграждането на кръговите кръстовища между улиците “Иван Михайлов” и “Владо Черноземски” и “Владо Черноземски и бул. “Св. Св. Кирил и Методий”, което се финансира с пари от кметската хазна, подчерта Паскалев.

Никой не ни е информирал какви са причините за издаването на този документ, кое налага замразяване на строителството и какви са желанията на инвеститора, обяви кметът на Благоевград.

По разпореждане на градоначалника този следобед ще бъде изпратен факс до министъра на регионалното развитие и благоустройството. Чрез него кметското ръководство ще настоява да бъде уведомено защо се изисква създаването на акт 10, което на практика ще стопира строителството, а консервирането на обекта по изискванията на Закона за устройство на територията означава асфалтиране на улиците, което от своя страна ще доведе до изпълнението на обекта в пълен обем.

Община Блаогевград и проектантите са взели решение да не подписват въпросния акт 10, съобщи още Костадин Паскалев. Според него ако някой поеме отговорност да спира този обект, това може да е единствено министърът.

До момента обектът е изпълнен над 50 %, като реконструкцията на водоснабдителната мрежа е почти финализирана, обяви още благоевградският кмет. По думите му целта е улиците “Иван Михайлов”, “Владо Черноземски” и “Сан Стефано” заедно с кръговите кръстовища да бъдат завършени в договорения с изпълнителя срок.