ПАЗАРДЖИК

България може да бъде съдена заради децата от Асеновград

Полското министерство на правосъдието е изпратило настояване България да предаде на майката Барбара Василева и второто й дете, което живее в Асеновград при баща си Тодор Василев. Преди една година той отведе от Полша и двете деца, момичето беше върнато на майката след скандал, но момчето остана в България.

Бащата отказа да предаде доброволно 9-годишната Николета и 7-годишния Павел и в случая се намеси съдебен изпълнител. Братът и сестрата бяха буквално разпъвани от двамата спорещи родители, стигна се до бой между роднини, полицаи и дипломати, припомня dnevnik.bg. Накрая в Полша беше отведена само Николета, а Павел остана при баща си. Оттогава социални работници и психолози се опитват да говорят с детето, но Василев не ги допуска.

Решението на съда трябва да се изпълни, защото иначе Полша ще осъди България в Страсбург, каза зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя обясни, че най-добре за децата е родителите да се разберат помежду си и бащата доброволно да предаде Павел на майката. “Двамата не са разведени и съдът в Полша тепърва ще решава за родителските права. Сегашното предаване на Павел на майка му няма нищо общо с делото”, каза зам.-министърът.

Машева допълни, че целта на Хагската конвенция, която регламентира действията при този тип отвличания, е да възстанови положението такова, каквото е било, преди единият родител да отведе децата без съгласието на другия.