ШУМЕН

Трима шуменци ще представят България на Международна олимпиада по информатика

Румен Христов, Михаил Ковачев и Момчил Иванов, заедно със своята ръководителка Бисерка Йовчева ще участват в ХХІ Международна олимпиада по информатика, на която България е домакин от 8 до 16 август тази година. 20 години след първата международна олимпиада, проведена през 1989 година в Правец, България е отново домакин на този престижен форум.

Страната ни ще бъде представена от два отбора от по 4 души. Сред осмината най-добри състезатели в България, намериха място и тримата шуменци, възпитаници на Школа А&Б. Момчил Иванов е абитуриент от ПМГ „Нанчо Попович” и лауреат на националната олимпиада по информатика, Михаил Ковачев 11 клас в същото училище, а Румен Христов е едва в 9 клас на ПМГ, но вече за втора година е в състава на официалния национален отбор на страната.

Тримата намериха място първо в разширения национален отбор на България, като се класираха съответно на първо място – Румен, на трето място – Михаил и на пето място – Момчил на националната олимпиада по информатика. След серия контролни състезания, шуменци запазиха местата си в представителните отбори, определени за участие в Международната олимпиада.