ПЕРНИК

Затварят старите четири блока на пернишкия ТЕЦ „Република”

Затварят четири блока на ТЕЦ „Република” в Перник. Спирането на старите съоръжения е по заповед на областния управител Иван Димитров.

Извън експлоатация вече са 2-ри и 3-ти блок на ТЕЦ „Република”. Предстои затварянето на 1-ви блок, а 4-ти ще остане в готовност да бъде пускан като резервен след изрично разрешение за експлоатация на Министерството на околната среда и водите.

Топлоподаването в Перник ще се реализира от обновения 5-ти котел. Старите котли няма шанс да работят повече, категоричен е Иван Димитров, тъй като с функционирането им България попада в две от наказателните процедури на Европейската комисия, отнасяща се до нивата на серни окиси.

Според Димитров, изграждането на сероочисни инсталации на два от старите блока на ТЕЦ-а би струвало най-малко 60 млн. евро, с които средства обявеното в ликвидация дружество не разполага.

4-ти котел остава резервен заради честите аварии на 5-ти блок. След реконструкцията, 5-ти котел разполага с електрофилтър, а за ремонта му бяха отпуснати 11 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.