ПАЗАРДЖИК

Учителка е видяла убитите сестри Белнейски, иска да свидетелства

Учителка от Пазарджик, видяла телата на убитите сестри Белнейски, е готова да свидетелства в съда. Показанията на началната учителка Калина Янева са снети в  полицията.

Според разказа й, тя е видяла момичетата живи на 28 януари 2006 година в къща до нейния дом на улица “Граф Игнатиев” № 24 в Пазарджик. Те оказвали съпротива на двама мъже, които насила ги карали да влязат в частния имот. По думите на Янева, когато за втори път минала до същата къща, два дни по-късно, тя видяла телата на момичетата в багажника на лек автомобил, завити в найлон. Двамата мъже правили опит да затворят багажника на колата, а единият от крайниците на сестрите пречел вратата на багажника да бъде плътно затворена. Калина Янева е категорична, че описанието е предадено в детайли при снемане на нейните показанията в криминалния отдел на пазарджишката полиция.

Янева е готова да бъде разпитана в рамките на съдебното производство по делото в случай, че семейство Белнейски я призоват като свидетел. Учителката описва в подробности и визията на двата мъже. Тя определя единия мъж като експресивен тип с чуплива коса, а другия като по-уравновесен. Янева се спира в детайли и на външността на Росица Белнейска. Според разказа й в този ден тя била силно гримирана, с ярко червено червило, с размазан грим и притеснена от грубото поведение на мъжете. Калина Янева имала пряк зрителен контакт с Росица и с двамата мъже.

На 30 януари в следобедните часове Янева видяла, че къщата е щателно измита с вода, според нея, така следите от извършеното престъпление са били унищожени. Двамата мъже са били в къщата до момента, в който от пазарджишката полиция са започнали издирването на сестрите Белнейски.

Началната учителка от Пазарджик е категорична, че видените от нея момичета са Росица и Христина Белнейски, а мъжете са пряко замесени в най-жестокото убийство в областта през последните години. Сестрите бяха открити мъртви в края на януари 2006 г. в местността “Грамадите” между Брацигово и Пещера, а единственият задържан по случая е 29-годишният Лазар Колев.

Калина Янева вероятно ще бъде призована от пазарджишката прокуратура след изнесените от нея факти, заяви за Дарик говорителят на пазарджишката прокуратура Снежана Стоянова. Тя бе категорична, че прокуратурата и целият разследващ екип нямат право да изнасят факти по случая, защото това пречи на обективната истина и на разследването.

Фани Белнейска се познава с Калина Янева, срещала се е с нея още преди две години, когато учителката дала показанията в полицията. По думите на майката на убитите сестри, изнесените факти не отговарят на истината.