СМОЛЯН

Закриват 6 образователни институции в Смолянско

4 училища, детски комплекс и общинско общежитие в Смолянско ще бъдат закрити, съобщиха от Регионалния инспекторат към МОН. Други 3 учебни заведения ще бъдат преобразувани от началото на новата учебна година, уточниха оттам.

Закриват се Оздравителното училище в село Славейно,  Общинското общежитие в Чепеларе и Обединеният детски комплекс в Девин.  Професионалната гимназия по туризъм в Смолян, която е само с една паралелка, се слива с Професионалната гимназия по селско и горско стопанство. От септември те ще се помещават в една сграда.  Подобна е съдбата и на ОУ „Васил Априлов” в Рудозем, което ще премине към СОУ „Кирил и Методий” в града. В Неделино ОУ „Васил Левски” спира дейността си, а децата оттам вече ще се обучават в местното СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”. В неделинското село Средец пък средното училище “Васил Левски” се преобразува в основно.

В Смолян две паралелки не успяха да се сформират след кандидат-гимназиалната кампания тази година. През следващата учебна година в Професионалната гимназия по техника и технологии в града няма да има новопредложената паралелка „Екскурзоводство”, защото не е съобразена с необходимия брой ученици.