ПЕРНИК

От центъра на София до Владая през Перник!

От центъра на София до Владая да се стига през Перник! Това е новият маршрут , който предлагат от НАПИ заради ремонти по участъци от трасето София – Перник – Кюстендил. Общо 42,1 млн.лв. е кредитът, отпуснат от Европейската инвестиционна банка по програма “Транзитни пътища IV”, а срокът за усвояването му е до края на тази година. Въпреки, че са притиснати от времето, от Пътна инфраструктура още се чудят какво да правят с участъка Княжево-Владая.

При започването на ремонт Владая остава изолирана от София и хората ще трябва да се прибират от центъра на столицата през Перник, тъй като се налага спиране на движението в едната посока.

“От Перник към София ще се пътува по сегашния път. От София за Перник – по магистрала “Люлин” – Мало Бучино – Големо Бучино”, каза Дончо Атанасов, шеф на “Оперативен контрол” в НАПИ. “Ако обърнем посоките, пак ще има напрежение сред хората – сутрин всички бързат за работа, а ще трябва да минават през Перник”, каза той пред вестник Труд.

Заради проблема с обходите още не се знае ще има ли изобщо ремонт. В най-добрия случай той би могъл да започне към 20 август и ще продължи 30-40 дни, прогнозира Атанасов. Плановете са да се направят четири пътни платна на Владая, както и да се решат проблемите с отводняването. “Ако въобще започне строителство”, призна Атанасов.

Не е извършен ремонт и на пътя през Бучинския проход, който трябва да поеме ежедневния трафик от 30-40 хил. автомобила при пускането на обхода. Ремонтът обаче ще стартира още тези дни, увери Атанасов.

От община Перник пък съобщиха, че от 1 август движението по шосето Перник – София ще става по обходен маршрут – за леките коли през Бучинския проход, а за тирове – през брезнишкото с. Бабица.