ПЕРНИК

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, заведе дело срещу пернишки търговец за имоти и коли, оценени на 3 237 010 лева, пише вестник Труд днес.

Неотдавна служителите на проф. Стоян Кушлев получили информация, че е влязла в сила присъда на 48-годишния Пламен Огнянов Кръстев от Перник, който бе съпруг на скандалната пернишка бизнесменка Жанет Кръстева. Той е бил признат за виновен за контрабанден внос на голямо количество стоки от Гърция чрез използване на официални документи с невярно съдържание. Още през април по искане на комисията “Кушлев” е бил наложен запор върху имуществото на Кръстев и членовете на семейството му.

След проверка се оказало, че между 1984 г. и 2008 г. приходите на търговеца са колкото 5871,76 минимални работни заплати. А разходите през същия период на Кръстев за покупка на движимо и недвижимо имущество, плащания по банкови кредити, издръжка на членовете на семейството и пътувания в чужбина възлизат на 14 123,13 заплати. Делото по иска е насрочено за 14 ноември т. г.

Един от най-атрактивните имоти, без които перничанинът може да остане, е търговският център “Йоина” на 3 етажа и сутерен с площ от 308 кв. м насред града. С решение на съда могат да бъдат конфискувани още два негови магазина и четири апартамента в Перник.

Жилищата на Кръстев в миньорския град са с площ от 60 до 116 кв. м. Той може да остане и без дворно място от 525 кв. м, една втора идеална част от парцел и построена върху него къща с площ от 110 кв. м, както и без два гаража общо от 50,96 кв. метра.

Искът на комисията “Кушлев” включва лек автомобил “Мерцедес Е 200” и още два фиата, модел “Брава”, и камион “Мерцедес 410 Д”.

Пламен Кръстев и съпругата му Жанет са собственици на дружеството “Йоина комерс”, сочи справка в системата “Дакси”. Отделно Кръстев е регистрирал в София едноличната си фирма “Жаки”. В Перник той също фигурира като едноличен търговец на фирма “Папи-2”, но тя е прекратила дейността си.

Според запознати в момента Кръстев не се занимавал с търговия, а приходите му били от наеми на центъра “Йоина”, в която работят различни фирми. Преди години Пламен и Жанет се прочули като големи вносители на плетени мъжки сандали, обувки и палта от Гърция. Делото за контрабанден внос било за стока за 3,3 млн. лв. Говори се, че сега съпрузите се развеждат в опит да спасят част от имуществото си.