ШУМЕН

Внесен е обвинителният акт срещу Юлиян Тодоров

В Шуменски окръжен съд е внесен обвинителният акт срещу бившият управител на „Топлофикация”- Шумен Юлиян Тодоров, научи Дарик. Повдигнатото обвинение срещу него е по чл. 219, ал. 4 от НК за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Тодоров е разследван заради продажбата на занижени цени на мазут от Държавния резерв и замяната му с некачествено гориво, което е било смесено с вода. От наблюдаващия прокурор Маргарита Георгиева Дарик научи, че делото се наблюдава от Върховна касационна прокуратура.

Сред основните злоупотреби е разпореждане на Тодоров за изваждане от задбалансовата сметката стойността на горивото и липсата на последващ контрол. След обновяването е било получено гориво, съдържащо 40% вода, а Български държавен стандарт не допуска наличието на повече от 1% вода. Горивото е било изцяло собственост на Държавна агенция „Държавен резерв”.

Престъплението е извършено през 2006 г., а стойността на нанесените щети е около 800 000 лв. За подобно престъпление Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години.