ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Оперни зрелища отново завладяват Царевец

Второто издание на възродения през миналата година фестивал „Сцена на вековете” ще се проведе в началото на август на хълма Царевец, с участието на звездни солисти, фестивален оркестър, хор и балет на Софийската опера.

Организатори са община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” и Софийската опера и балет. В седем поредни вечери – от 7 до 16 август отново жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да видят историческите опери „Княз Игор” и „Цар Калоян”, както и балетът „Зорба Гъркът”.

Построена бе специална сцена на височина повече от 6 метра, сценичното пространство бе овладяно в хармония с  автентичната историческа среда, над 1500  зрителски места бяха разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква. В първото възродено издание на фестивала зрителите видяха още видео прожекция на фрагменти от операта „Ивайло”, балет „Арабеск” изпълни огненото „Болеро” на Морис Равел, закриването бе със „Зорба Гъркът” с участието на звездите на Националния балет.