БУРГАС

“Берлие” първа на ретро изложение в Бургас

Френски автомобил с марка „Берлие” от 1928 г., собственост на варненеца Николай Колев, спечели голямата награда на втория ретро парад в Бургас. Автомобилът е уникат, тъй като е единствен в света, похвалиха се организаторите на шоуто. Наградата връчи зам.-кметът по образование и култура към община Бургас Йорданка Ананиева. В замяна Ананиева получи от организаторите рул – символа на местния авто мото клуб „Ретро”, за приноса й в популяризирането на ретро движението в Бургас.

Над 86 ретро автомобила и няколко мотора показаха целия си блясък пред Пантеона в Морската градина. След като оцени достойнствата на всяка от антиките, журито раздаде купи и грамоти в различни категории: за най-малък и най-възрастен участник, най-стар автомобил, най-добър хот-рот, награда на публиката и др.

Уникален „Ягуар” от 50-те години на миналия век бе една от атракциите на тазгодишното издание на ретро парада. Колата, която е собственост на председателя на национален клуб „Ягуар” Свилен Кръстанов, държи световен рекорд за скорост за времето си и е единствената с подобна конфигурация в света. Интерес предизвика и „Бентли”-то от средата на миналия век на софиянеца Стоян Петрунов. Атрактивната проява, която се организира от бургаския автомото клуб „Ретро”, със съдействието на община Бургас, премина под надслова “Карай с мисъл” – призив за безопасно и отговорно шофиране.