СОФИЯ

Бойко Борисов оглежда метрото и открива диспечерски център

Кметът на София Бойко Борисов  ще посети днес участъка от разширението на метрото от стадион “Васил Левски” до “Света Неделя” и ще открие модерен диспечерски център за управление на метрото, съобщиха от Столична община. Участъкът от разширението на метрото от стадион “Васил Левски”  до площад “Света Неделя” е предвиден за завършване през есента на 2009 г. , посочват от общината.

Посещението на кмета включва преминаване по изградените тунели и релсов път на трасето с дрезина. Трасето е с дължина 2 км и има изградена метростанция пред Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По време на обиколката си кметът ще се информира за напредъка  на строителните работи в участъка – изпълнение на конструкциите, на довършителните работи на тунелите и метростанцията,  на релсовия път и контактната мрежа.

Борисов ще инспектира и започнатия монтаж на оборудването на системите за управление и функциониране на метрото, информират от СО.

При обиколката си кметът ще открие и модерен диспечерски център за управление на Софийското метро. Новият диспечерски център е оборудван със съвременни технически средства – професионални компютри, контролери и видеостени за диспечерско управление на движението и на системата на електроснабдяване на метрото. Чрез уникален софтуер и оптична преносна система за осигуряване на  управлението на метрото в диспечерския център се пренасят и обработват сигнали на системите за транспортна автоматика електроснабдяване и други. Изградени са връзки с метровлаковете, метростанциите и тунелите посредством системи за радиовръзка, диспечерски връзки и видеонаблюдение. Проектирането, софтуерното обезпечаване и изпълнението на системите за управление е извършено от български фирми – ДИСИ и ИТА инженеринг. Използваното оборудване е от водещи световни фирми – Митцубиши,  IBM, Сименс, Ериксон, Капш, съобщават от СО.