Ако вотът беше днес, ГЕРБ отнася една трета от гласовете. Следват БСП и ДПС, НДСВ на опашката

Резултатите от социологическо проучване на агенция Галъп показват, че ако изборите бяха днес, за ГЕРБ ще гласуват 26-30% от упражнилите правото си на глас, за БСП – 19-22%, при ДПС ще отидат от 13 до 15% от гласовете, 9-11% ще дадат своя вот за Атака,  за
Синята коалиция ще гласуват от 7 до 9% от избирателите, РЗС ще получи  4-6%, Лидер и Новото време – също толкова, НДСВ ще вземе 3-5%, а малките политически партии ще получат минимален брой гласове, под 4-процентната бариера.

Изследването е проведено през миналата седмица, сред 1 000 пълнолетни граждани на страната. То се отнася до пропорционалните листи. Все пак, от Галъп уточниха, че очакват мажоритарния вот да повтори пропорционалния.

Според Галъп, в новото Народно събрание ще влязат 7 или 8 партии. НДСВ се явява по-“особен” случай. Партията постигна успех на европейските избори заради силния си кандидат в лицето на Меглена Кунева, но на националния вот не се очаква подобно развитие на събитията за царистите.

Хората се надяват след изборите бързо да бъде съставено правителство. Респондентите се надяват новият кабинет да работи за повишаване на доходите и ограничаване ръста на безработицата.

При висока избирателна активност – или над 4 млн. души, големите партии ще подобрят резултатите си, а малките няма да минат 4-процентната бариера за влизане в Парламента. При по-ниска избирателна активност, обаче, картината се обръща – гласовете за по-малките партии ще бъдат мувствително повече.

Според резултатите от проучването, голяма част от анкетираните, най-вече колебаещите се в решението си за кого да гласуват, се чувстват уморени от предизборната кампания и не познават голяма част от кандидатите, особено мажоритарните. Респондентите очакват постовете на министри в следващия кабинет да заемат популярни и познати за тях имена.

Относно икономическите проблеми на страната, резултатите от изследването показват, че хората са по-скоро оптимистично настроени и очакват кризата да приключи до няколко месеца.

actualno