Адвокат Николет Глейзер отговаря на имиграционни въпроси от читатели

 

Въпрос: Подал съм молба по Закона на Клинтон през 2001, но ми отказаха молбата, защото работодателят, който ме спонсорира банкрутира през 2003. Мога ли да си възобновя делото сега, ако имам нов работодател, който е готов да ме спонсорира?

Отговор: За съжаление молбата, която сте подали през 2001 година е “умряла” в момента, в който бизнесът е престанал да съществува. Тоест няма какво да се възобновява на този етап. Новият работодател ще трябва да започне нова процедура за спонсориране, чрез работа. Добрата новина е, че във вашия случай, молбата от 2001 не е била напразна. Благодарение на това, че сте подали молба пред Департамента на Труда през 2001, ще можете да получите опрощение на факта, че сте престояли в страната незаконно, че сте работили незаконно или сте влезли незаконно /което се отнася за вас/  и когато му дойде времето няма да се налага да напускате страната, а ще можете да кандидатствате за зелена карта тук в страна, чрез молба за adjustment of status. Две неща са важни да имате в предвид. Първо, за да се използвате от молбата от 2001 година и да се ползувате от облекченията на член 245(i) от Имиграционния закон, ще трябва да докажете, че към момента, когато предишният ви работодател е подал молбата през 2001, тази молба е била ОДОБРЯЕМА. Второ, в зависимост от това, в коя работна категория ще подава новия работодател, ще трябва да се подготвите за чакане.

Въпрос: Имам дело за убежище пред имиграционният съд, но ми отказаха молбата за разрешителното за работа въпреки, че са минали повече от 150 дни от както подадох молбата за убежище. Мога ли да обжалвам отказа и до колко време?

Отговор: Въпреки, че са изтекли 150 дни от момента, в който сте подали молбата   за убежище, дали ще получите разрешително за работа зависи от това дали имате 150 дни в “часовника.” В момента в който се подаде молба за убежище, образно казано, започва измерване на времето по молбата. Денят, в който е получена молбата, “включва” въпросният 150 дневен часовник. Ако сте подали молбата пред отдела за убежищата (asylum office), това е ден 1 и часовникът ще продължи да тече докато не се явите на датата, която са ви насрочили да дадете отпечатъци. Ако дадете отпечатъци, часовника ще продължи да тика докато не се явите на интервюто. Ако пропуснете дата за отпечатъци или датата за интервюто часовника спира и въпреки, че дните минават, дните в “часовника” не се надброяват. Ако са ви препратили в имиграционния съд и към момента на първото ви явяване в съда нямате 150 дни в часовника, движението на часовника се контролира от съда и нещата се усложняват. Правилото е, че часовникът върви докато вие не предприемете някакво действие, което води до забавяне на делото. Неявяване на интервю или искане на повече време или удължение се счита за действие, водещо до забавяне и спира часовника.   Правилата са малко по различни, ако молбата за убежище е подадена директно пред съда. В момента на подаване на молбата трябва да се направи искане за ускорено решение и трябва да приемете първата дата, която съда ви даде. Ако откажете датата, се счита, че сте се отказали от часовника и до този дата не натрупвате никакво време в 150  дневния часавник, независимо колко далечна е въпростана дата, която съдята ви е дал. Ще е много важно да разберете колко дни имате в часовника и ако часовникът е спрял, кога и защо е спрял. Отказът на разрешителното за работа не подлежи на обжалване. Ако обаче възобновите теченето на времето в часовника и натрупате 150 дни, ще можете да подадете нова молба за разрешително за работа

By Nicolette Glazer Esq.

Nicolette Glazer е български юрист и партньoр в адвокатска кантора Law Offices of Larry R. Glazer със седалище Сentury City, Калифорния. Г-жа Глейзер се занимава предимно с имиграционно право, наказателно право, и обжалвания пред федералните обжалвателни съдилища. Г-жа Глейзер може да бъде потърсена на
телефон 310-407-5353 за въпроси и консултация.
© 2007 GlazerAndGlazer.com

Нови имиграционни въпроси можете да изпратите до редакцията на вестник “България Сега” или на емайл: [email protected]
Адвокат Глейзер ще отговори на читателските въпроси по реда на получаване. За да се запази конфиденциалността на запитващия, моля да формулирате въпросите си по начин, който да не застрашава идентифицирането на запитващия.