ПЛОВДИВ

Започва ремонт в зоопарка година след заключването му

До края на месеца започват строителните дейности по реконструкцията на пловдивската зоологическа градина , заяви за Дарик адвокатът на Общинското предприятие „Паркове и градини” Тодор Тодоров. Офертите на 8-те фирми, които са участвали в откритата конкурса процедура за избор на изпълнител, са били отворени на 25-ти май, почти година след като зоопаркът бе затворен, тъй като не отговаря на европейските стандарти за отглеждане на животни.

Избрана е фирма, която е предложила най-ниската цена за изпълнение на поръчката – 230 хил. лева, поясни адвокат Тодоров.  Името й ще стане ясно до средата на месеца, когато ще бъде подписан и договорът, каза още той. Тогава фирмата-изпълнител ще се заеме с ремонта на клетките на приматите и мечките, което ще бъде първият етап от цялостното модернизиране на зоопарка. Той ще бъде с продължителност около 6 месеца. Архитектът на новите помещения предвижда в клетката на мечките да има басейн с площ 100 кв.м. и стъпаловидно дъно.

Припомням, че през юли миналата година кметът обеща, че ще осигури 295 хил. лева от общинския бюджет за модернизиране на зоологическата градина. Тогава той заяви, че подобряването на условията на живот в зоокъта предвижда и подово отопление на клетката на лъва, какъвто обаче все още няма, след като старият екземпляр почина още през зимата на 2007-ма. 

И докато почти година община Пловдив не успя да устрои зоокъта по европейските стандарти, пазарджишката зоологическа градина се обогатява с уникални животински видове. През следващата седмица там ще бъдат настанени уникални екземпляри от фауната, сред които 30-килограмови маймуни. За тях в пазарджишкия зоологически комплекс са изградени специални клетки с климатични инсталации. Така в Пазарджик ще бъде единственият град в страната, след столицата, който ще се радва на такова разнообразие от животински видове. Животните ще бъдат предоставени безвъзмездно от зоологическата градина в София.