СОФИЯ

Световноизвестни архитекти идват в София

Едни от най-известните архитекти в света ще посетят София през май. Това заяви акад. Георги Стоилов – президент на Международната академия по архитектура. Те ще вземат участие в 12-тото по ред Световно триенале на архитектурата – „Интерарх 2009″. То ще се проведе от 17 до 20-ти май в столицата и ще протече под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.

„Итнтерарх 2009″ е едно от най-престижните събития в областта на архитектурата в цял свят. Тази година негова тема ще е „ Архитектурата на XXI век”. Акад. Георги Стоилов допълни и кои са част от известните имена, които ще вземат участие.
Акад. Георги Стоилов: Даниел Либескинд – условно казано един от боговете на световната архитектура. Той блесна на световния небосклон с едно гениално произведение – това е Музеят на Холокоста в Берлин. По-нататък е Пол Андрю – той е автор на 50 летища в света.

Освен известните архитекти участие в събитието ще вземат и критици:

Акад. Георги Стоилов: Става дума за теоретиците и критиците в областта на архитектурата, които са обединени в една световна секция.

По време на събитието ще бъде направена и изложба-конкурс:

Акад. Георги Стоилов: Над 400 табла ще бъдат изложени на тази изложба от различни сфери на света, които ще претендират за около 30 лауреатски звания в областта на архитектурата.

Конкурси ще има още и на тема архитектурни книги и списания, както и студентски дипломни проекти. „Интерарх 2009″се организира от Международната академия на архитектурата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Съюзът на архитектите в България и Университетът по архитектура, благоустройство и геодезия.