СОФИЯ

В София експериментално започва движението по три нощни автобусни линии. Колите по тях ще се движат на един час, а трите маршрута покриват шест части на София. Трите линии се пресичат в района на Орлов мост, а идеята е с едно прекачване да се стигне до всички райони на София. Билетът ще струва един лев, въпреки първоначалната идея за безплатно пътуване, съобщи заместник-кметът по транспорт Александър Цветков.
Трите линии ще бъдат с нови номерации – А, B и C и ще пътуват в диапазона от 0 до 5 ч през нощта. Те ще се движат по маршрути, които са лъчеобразно разположени и ще обхващат почти всички големи жилищни квартали на столицата – Младост, Люлин, Студентски град, Борово, Хаджи Димитър, Надежда и т.н.
Пробегът ще струва около 160 000 лв. за трите месеца, съобщи зам.-кметът по транспорта.
Запитан какво е показал експериментът с 94 и колко хора се били облагодетелствани от това, Цветков обясни, че това все пак е една действаща линия, обслужваща предимно Студентски град и от наблюдението на тази линия са направени съответните изводи. „Предложените сега линии А, В и С всъщност прекосяват града и ще обслужват най-вече жилищните квартали, така че аз смятам, че ще имат още по-голям ефект и много по-голяма полза”, допълни зам.-кметът на София по транспорта.