РУСЕ

Процедурата за обявяване на стачка в Русенската корабостроителница е прекратена след като са изплатени заплатите на работниците. Това каза пред Дарик председателят на КНСБ в Русе Александър Йорданов. Преди Великден са били дадени януарските и февруарските възнаграждения на работниците в Корабната.
Заради забавянето на заплатите в предприятието на 14 април беше решено да бъде обявен протест.  Предвиждаше се едночасова предупредителна стачка на 21 април и ефективна от следващия ден.
Междувременно всички работници от Русенската Корабостроителница бяха разпуснати в платена отпуска от 16 до  27 април. Ръководство се мотивира с Великденските празници и необходимостта да бъдат получени поръчани доставки.
През 2009-2010 г. в Русе ще бъдат построени един високотехнологичен асфалтовоз,  поръчан от  алжирското държавно параходство  „HYPROC” и десет сухотоварни 8 000 тона дедуейт съда – шест за  холандското дружество “Scheepvaartbedrijf Schot” C.V.  и четири за германското параходство “Briese Schiffahrts GmbH & Co”.