СЛИВЕН

Кметът на Сливен Йордан  Лечков обяви, че възлага на звено „Местни данъци и такси” да провери дали имотните декларации на хора от кръга „Кутията на Пандора – НАП Сливен” отговарят на истината и дали няма занижени данъчни оценки, които се правят от НАП.
Кметът потвърди, че неговият сигнал, в който се твърди с имена и роднински връзки на депутати, магистрати, служители на НАП и облагодетелствани фирми за ощетяване на бюджета от кражба на ДДС в особено големи размери, е изпратен до Европейската комисия, Европейския парламент, президента, премиера, правоохранителните органи и до всички институции. На всички, които са показани в кметския сигнал, ще бъдат проверени оценките и дали отговарят на стойностите, за да се докаже дали няма ощетяване на общинския бюджет. Лечков заяви, че ще бъде направена проверка в Отдел “Гражданска регистрация” за информация за всички техни близки и по съребрена линия.
„Ще направим справка и за техни имоти с колегите по морето, може и по Боровец и Пампорово и да видим кой къде си е купил имот”, отсече Лечков.
„Оттук нататък, каквото и да стане с мен и със семейството ми ще ги държа тях отговорни”, така отговори кметът на въпрос дали е заплашван.
Той обяви, че е за данъчна амнистия, някои хора да си узаконят имотите, но след 2010 година данъците да започнат да се събират нормално.
Сливенския кмет даде за пример германска практика, според която ДДС се събира от общината, а тя може да преценява кога да намалява данъците на бизнеса, според разкриваните работни места.