СОФИЯ

С подписите си жители от кварталите “Люлин”, “Красна поляна”, “Западен парк”, “Княжево”, “Надежда”, “Бъкстон”, “Зона Б-18”, “Дружба”, “Захарна фабрика”, “Банишора”, “Хиподрума”, “Младост” и “Мусагеница” са се присъединили към подписката на живеещите в кв. “Гевгелийски” срещу строителството на ж.п. спирка “Вардар”. Това съобщиха за Българската телеграфна агенция от инициативният комитет.
Днес се състоя поредният от продължаващите вече трети месец протести срещу строителството. Според информацията от инициативния комитет и през идната седмица ще продължат денонощните дежурства, за да не се допусне започването на строителни дейности и изсичане на дървета от Западния парк.
Пред присъстващите на днешният протест е било прочетено писмо от и. д. районния кмет на “Илинден” Желязко Пишманов до Националната компания “Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/, в което се иска компанията да възобнови диалога с инициативния комитет, да се преустанови строителната дейност по изграждането на ж.п. спирката до приключването на преписките с институциите, които са сезирани. В писмото се казва още, че тези предложения са окончателното становище на районната администрация по случая.
“Настроението на жителите на кв. “Гевгелийски” не е положително и е непримиримо. Напрежението ескалира и има вероятност да излезе извън контрол при възобновяване на строителните дейности”, се посочва в писмото на Желязко Пишманов до НКЖИ. Инициативният комитет в “Гевгелийски” е изработил свой сайт, в който от утре ще може да се подписва петицията на протестиращите срещу строителството на ж.п. спирката.