СЛИВЕН

Общинари подозряха вандалски акт върху паметника на Хаджи Димитър и проведоха обследване на паметника в присъствие на репортер на Дарик.
Началникът на отдел „Култура и вероизповедания” към Община Сливен Дора Ескидарова изказа съмнение, че портикът на паметника, върху който има барелефи на църквите „Света богородица” и  „Света Петка” е бил залят с киселина, както и бюстовете на възрожденците около паметника.
„Бяхме притеснени от това, че някой е посегнал на символа на Сливен.
Общинските служители са направили консултации със специалисти, като мненията били разнопосочни  – от това, че е възможно някой да е направил опит да установи вида на метала, до избледняване вследствие на атмосферните условия”, съобщи Ескидарова.
„Тревогата е просто фалшива”, каза пред Дарик директорът на Художествената галерия „Димитър Добрович” Светослав Милев и добави:  „Първо на времето оригиналният бронз беше откраднат. Това е нова отливка и основата и е смола, която е била патинирана и вследствие на времето е избеляла. Така, че няма нищо тревожно в случая, жалкото е, че оригиналните отливки бяха откраднати.”
Засегнатите детайли ще бъдат патинирани до края на месеца, защото символът на Сливен не би трябвало да изглежда така, обеща Дора Ескидарова.
Напоследък като че ли над паметника на Хаджията тегне прокоба. В действителност преди години той бе опоскан от търговци на метал и после нееднократно реставриран  и освежаван.
А на 20 февруари Гражданска защита спаси сливенската светиня и фигурата на Хаджи Димитър от грозния напън на силната бора, която стовари дърво върху паметника.