СИЛИСТРА

Да бъде създадена общност на сладководните рибари по река Дунав, препоръча днес в Силистра министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той и негови колеги от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започнаха разяснителна кампания във връзка с предстоящото отваряне на мерките по Оперативната програма „Рибарство и аквакултури”. 
До края на май ще бъдат готови наредбите за кандидатстване по програмата. От Силистра до Видин ще бъдат изградени рибарски пристанища, но броят им зависи от желанието на рибарите, каза министър Цветанов. Министерството се е договорило с Тракийския университет да помага в писане на проекти. Ще се избягват всякакви консултанти, които вече рекетират рибарите по морето срещу 25 хиляди лева за  проект, съобщи министърът и допълни: „По тази програма няма да се краде!”.
Според министъра на земеделието и храните 2009 година ще бъде „поредната добра стопанска година”. Той не се нае да прогнозира средни добиви, нито изкупни цени на зърното. Но заяви, че очаква висока усвояемост на директните плащания за зърнопроизводителите. От 84 хиляди регистрирани земеделски производители на 70 хиляди вече са изплатени субсидиите.
По всички възможни програми от началото на 2008 г. досега са изплатени над 1568 млн. лева и то предимно за зърнопроизводство, заяви още министър Валери Цветанов.