Санди – детето чудо, което на 3-годишна възраст смята, пише, чете… и свири на цигулка

Всички родители обичат децата си и намират очарование и повод за гордост във всеки техен малък жест или действие. Всеки ясно помни онзи миг, в който мъника съвсем сам, криво-ляво, с разтеглени и „разкрачени“ букви е изписал името си; или момента, в който буква по буква, сричка след сричка, макар и неуверено е успял да прочете първото си изречение от книжката с картинки… Каква истинска радост крият тези спомени. И малко тъга, осъзнавайки, че малчугана, който сякаш вчера се роди, вече е пораснал достатъчно, за да направи първите крачки по пътя на независимостта.
За Кремена Маслянкова от Велико Търново този етап настъпва значително по-рано, отколкото при другите родители, понеже нейният 3-годишен син Александър е изумяващо оправен!… На своята крехка възраст Санди, както го наричат родителите му, може напълно самичък да си прочете приказка за лека нощ, но уменията му далеч не приключват тук. Момченцето е способно да си изготви пълен списък с покупки, които да се вземат за дома, да си направи план-график на любимите телевизионни предавания и филми, които трябва да гледа в предстоящата вечер, заради изявената си страст към математиката умее да решава задачи за второкласници, без проблем брои до 100 и обратно на български… а и на английски и притежава способности, които са характерни за порасналите деца.
В разговор с Момчето-чудо, човек лесно може да забрави възрастта на събеседника си и да се отнесе в диалога, защото Санди се откроява с бистър и пъргав ум, впечатляващ интелект, има изрядни обноски и при ново запознанство използва учтивата форма „Вие“ и не се стеснява да задава въпроси за всичко, което привлече любопитството и интереса му.
Майка му изиграва ключова роля за впечатляващо бързото развитие и способности на Александър. С нейна помощ и надзор той научил азбуката, а после започнал да чете на срички, докато днес вече може да произнесе всички думи без спънки и да вникне в смисъла на прочетеното.
„Интересувам се от различни методи за ранно детско развитие, които спомагат малчуганите да разгърнат потенциала си за учене. Той проявяваше интерес към всяка информация, която го заобикаляше и му поднасях. За него бебешките играчки не бяха атрактивни, харесваха му книжките, където има букви и цифри. Той започна сам да се опитва да ги пише, без да му държа ръката“, разказва майката.
Също така споделя, че неведнъж, благодарение на достатъчната му грамотност, са изпадали в смешни ситуации. Веднага се сеща за два примера: Първият е от миналата Коледа, когато на всички госпожи в детската градина, която посещава момченцето, им се наложило да положат всякакви усилия, за да опазят от погледа му бележка закачена на една от вратите. Все пак нямало да бъде голяма изненада, ако разчете надписа и връхлети в помещението с подаръците, които по-късно Добрият старец да донесе от Лапландия и да раздаде по-късно на групата.
Втората случка се развива съвсем наскоро в ресторант в старата столица, където отишли да обядват. Менютата по заведенията не са никакво предизвикателство и със сигурност не могат да се опрат на сина на Кремена. Тогава той си избира пилешка супа, но сервитьорът им казва, че е свършила. Майка му бързо сменя поръчката с друга, а малкия Санди в недоумение я гледа и пита защо е постъпила така, при положение, че в менюто ясно е посочено, че има желаната пилешка супа.
На Александър математиката му е слабост и той умее с лекота да събира и изважда, боравейки с двуцифрени и трицифрени числа, като в началото е започнал да го прави помагайки си с книжка, закупена от майка му през 2017 година.
Бил едва двегодишен, когато започнал обучението си по английски език и макар, че бил най-малкия в групата, обогатявал знанията си редом с другите и попивал всеки един урок. Проблемът, който срещнал на курсовете бил от съвсем различно естество от знанията. Понеже бил много дребничък му се налагало да седи в скута на майка си, за да стои изправен на чина. Отделно мъникът е посещавал и уроци по руски език, където научава азбуката на нашите събратя от Студените земи.

И ако си мислите, че вече няма на къде… Е, помислете пак! Отгоре на всичко това Санди има и природни дадености в музиката, които изразява с цигулка в ръка.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“