ДОБРИЧ

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент  проф.  Кшищоф Зануси пристига в Балчик за 7-то издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, който ще се проведе от  20 до 27 юни, съобщават от община Балчик.
Визитата на полския режисьор и сценарист е част от образователната програма „Филмър Фордж” на „В Двореца”, която се състои от разнообразни модули като майсторски класове, уъркшопи, семинари и синьо училище за студенти. В нея ще се включат и вече обявените гости на фестивала известният продуцент Санди Либерсън и сценаристът Пиер Бисмут.
Носителят на 31 филмови награди проф. Кшищоф Зануси ще проведе 72-часов майсторски клас само с най-талантливите млади професионалисти, които преди да бъдат допуснати до майсторския клас, ще трябва да участват в конкурс. Освен майсторския клас проф. Кшищоф Зануси ще изнесе и отворена лекция за всички гости на фестивала.
Тази година състезателните категории на фестивала са шест: основна състезателна програма, телевизионна програма, рекламни клипове и филми, музикални клипове, програма “in between” за хибридни форми и студентска състезателна програма.
Единствените изисквания към филмите са да не са показвани в България и тяхната дължина да не надвишава 45 минути. Крайният срок за приемане на чуждестранни филми е 15 април, а за българските – 15 май.
Към момента  са получени над 2 000 филма от цял свят, с което седмото издание обещава да бъде най-силното в досегашната история на фестивала, като продължи да предлага уникална селекция от филми от всички филмови школи.
Седмият Фестивал за късометражно кино „В Двореца” в Балчик се организира от Фондация Формат СФФ с  подкрепата на Държавен културен институт – Културен център “Двореца”- Балчик, Община Балчик, Национален филмов център и Министерство на културата.