ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Римската вила “Армира” в община Ивайловград спечели наградата на Държавната агенция по туризъм, която се присъжда за развитие на културно-историческото наследство, превърнато в туристическа дестинация. Това обяви във Велико Търново председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова в навечерието на откриването на 6-то издание на Международното изложение „Културен туризъм”.
Обектът представлява забележителен архитектурно- археологически паметник на културата. Вила “Армира” е открита югозападно от Ивайловград през 1964 г. в резултат на реализирането на проект по ФАР. Обектът е подготвен за туристически посещения през 2006 – 2008 г. Това е най-богато украсеното с мрамор и мозайки антично жилище, откривано по българските земи, обясни Анелия Крушкова.
Наградата на Държавната агенция по туризъм е копие на златен медальон, открит при разкопки на Трапезица от Жорж Сьор през 1901 г. Изработен е от 14-каратово злато и червен емайл.
Над 300 участници от 12 страни ще се представят в Международното туристическо изложение. Борсата ще бъде официално открита утре от 11,00 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”.
Българските туристи спасиха зимния сезон у нас, подчерта още веднъж Анелия Крушкова. През този сезон има 24-процентен ръст на пакетните услуги, закупени от българите. През 2008 година те са били 6 процента, а през 2009 – 30 процента.
Има отлив на чуждестранни туристи у нас, посочи Крушкова, но по думите й само културно-историческият туризъм не търпи намаление в броя на туристическите посещения.