БУРГАС

С разпит на свидетели и вещи лица в БОС започна делото срещу бившия кмет на Несебър Николай Трифонов. Той е  обвиненен в злоупотреба със служебно положение при продажбата на общински имот. Трифонов, който в момента е на работа в консулството ни в Одеса се яви лично в съда и се възползва от правото си да дава обяснения след разпита на всички свидетели.
Според прокуратурата през ноември 2005 г. в качеството си на кмет той е сключил сделка за продажба на терен представляващ публична общинска собственост. С това си действие  е нарушил Закона за общинската собственост и е нанесъл неимуществени и имуществени вреди на обществото в размер на 113 900 лв. Имотът е 324 кв. м от улица в новия квартал на Несебър, и е бил продаден на ЕТ “Ташев-64-Венелин Ташев”, собственост на общинския съветник Венелин Ташев.
В съда показания даде главният архитект на Несебър Валентин Димов, който обясни че, въпросният терен по регулационния план на града от 1985 година не е представлявал улица. Документ  за актуването му като общинска собственост след промяната на плана през 1996 година, Димов не е виждал. Той заяви, че не е знаел за заповедта на областния управител за спиране решението на ОбС с което се прави промяна на ПУП на мястото.
Според Нелина Колева, главен специалист “Общинска собственост” , заповедта за спиране решението на Общинския съвет, с което се одобрява промяната и се възлага на кмета да предприеме последващи действия, не е пристигала в отдела. Документът е трябвало да бъде получен от ОбС Несебър.
Съдът разпита и независимия оценител Милена Обрейкова, която е дала становището си за стойността на продаваемия обект. Тя не успя да си спомни дали е виждала копие от акта за общинска собственост на имота.
Съдебното следствие продължава на 13 май от 9 часа. Тогава ще бъде разпитан като свидетел Венелин Ташев, който е закупил терена през 2005 година за 83 500 лв.
”Радвам се, че ви виждам и че не стихва интереса ви към моята личност. Дотолкова, доколкото работя в една институция в която има правила , на този етап аз няма да правя коментар” – каза лаконично Николай Трифонов след заседанието .