Как да направим празниците красиви и магически?

Отново настъпи онова време от годината, в което хората припряно бързат по улиците, междувременно опитвайки се да запазят равновесие върху леда, сковал земята. Всички са заровили лица в дебелите и топли шалове, крачат замислено и изготвят на ум списък с нещата, които трябва да набавят преди настъпването на празниците. На фона на тази зимна градска идилия, от някъде долита я гласът на Джордж Майкъл, я този на Марая Кери, повдигащи коледния дух и настроение. Да… в декември има магия! През този месец дори рутината, която в друго време на годината би ни довела до нервен срив или самолечение с обилни количества вино, сега е накичена с топки и гирлянди, а изтощителната динамика на градския живот тези дни блести, мига и не заплашва да откъсне ходилата ни. Днес всичко изглежда някак по-добро, по-хубаво и по-оптимистично… А срокът на годност на тези възгледи приключва около 2-ри януари с прекрачването на прага на офиса. Е, всичко хубаво си имало край, но не е сега моментът, в който да мислим за това, понеже все още дори Бъдни вечер не е настъпила. Така че в началото на новата календарна година ще имаме предостатъчно време да се кахърим и тръшкаме сърдито. Днес е все още приказно!
Рождество Христово чука на вратата, но с неговото пристигане идват и милион и една задачи, за които трябва да се погрижим, например:
– Да изровим от мазето, измежду тоновете боклуци с надпис „Все някога ще влезе в употреба“, старата модулна елха, която от построяването на Ноевия ковчег се каним да сменим. А след като я сглобим, пак да слезем в „катакомбите“, че към нея имаше и украса…
– Да обиколим три-четири пъти града, а по голяма вероятност и земното кълбо, за да открием точно онази кукла или количка, за която детето неутешимо рони крокодилски сълзи от септември насам…
– Тази година да опаковаме подаръците, вместо да ги увием във вестници, понеже при първите опити да използваме подаръчната хартия и лента, успешно се простихме с пръст и половина… (Което ни подсеща да купим ножици, макетни ножчета и ножове за хранене, че вече официално мина точно една година, откак ги изхвърлихме!)
–  Не на последно място да сготвим фантастична празнична вечеря, само че този път да не се налага съседите да викат пожарната, разтревожени, че края на света е тръгнал от нашето жилище… (В наша защита само проклетото пиле беше овъглено! САМО пилето, по дяволите!)
И така – преди обаче да запретнем ръкави, изживяващи се като Марта Стюарт в кухнята, няма да е никак зле да обърнем по-задълбочено внимание и на самата трапеза. Все пак красотата се крие в детайла, а гостите ни ще бъдат истински възхитени и поласкани, че сте помислили за абсолютно всичко.
Разбира се, понеже знам, че повечето от вас са досетливи, сигурен съм, че вече са планирали да декорират масата в бяло, зелено и червено… По една случайност цветове не само на българския трибагреник, но и на Коледа. (Тук настъпва мигът, в който осъзнаваш, че като нищо родината ти, може би, някога е била част от Лапландия, а добрият Санта Клаус е бил неин президент. Време когато пожарникарите не са били нищо повече от прости огнеборци!) Аз обаче ще ви издам малко трикове, с които Баба Коледа (вероятно!) посреща на масата своя съпруг след изтощителното му, дори и за най-виртуозните шофьори на камиони, околосветско пътуване. Точно така! Докато Рудолф топи нажежените си копитца в снежната покривка на Северния полюс, проклинайки огромната бройка на добрите деца и питайки се защо всички не са като Иванчо (?), Дядо Коледа похапва вкусните гозби на жена си на съвършено декорираната от нея маса. И така, четете внимателно тези съкровени тайни.
Съдовете се оказват чудесна украса. Богатата трапеза, с която сте решили да смаете всички, несъмнено ще открадне по-голямата част от деня ви, затова не е нужно да прибягвате до пандели, ръчно рисувани салфетки, икебани и какво ли още не. Можете лесно, но запомнящо се да впечатлите семейството и приятелите си с помощта на 2 чинии (едната задължително по-малка от другата), червени и черни салфетки, няколко маслини и морковчета… Сетихте ли се вече? Не съм се съмнявал във вас! Именно – Снежко от чинии. Голямата слагате за тяло, малката глава, маслините подреждате за очи и копчета, морков за носле, черните салфетки оформяте като шапка, а червените за шал. Готово! Бързо и просто, чак остана време да се възнаградите с една ракия, колкото да зачервите бузки в тон с елховите топки. А вашата креативност с посудата, просто няма начин да не накара останалите да ахнат от възхита. Можете да постигнете същия ефект, ако се научите да сгъвате салфетките като елхички, по начина, който е даден на картинката.
Но, ако храната ви подчини в робство до последния миг, не берете грижи. Можете само да разнообразете скучните бели чинии, които притежавате още от комунизма насам, като сложите и по една червена. И става разкош (както би се изразила някоя намусена софийска аристократка, между две дръпвания от цигарата, чиято пепел заплашва да падне в яйчената салата).
Ако до толкова сте я закъсали, че не можете да отскочите до съседите, за да изпросите липсващите ви червени чинии, прилагайки всякакви циркаджийски номера (включително и топящата сърца атракция – лежите неподвижно и се правите на умрели, държащи бележка „Не с целувка, с чиния ме събуди“), значи е време за друг подход. Да не мислите, че Баба Коледа върши всичко сама, я? Та тя има цял куп джуджета… А вие имате ДЕЦА! Чудо! Изтръгнете от ръцете на малките непослушковци телефоните, таблетите и джойстиците за PlayStation-а и ги впрегнете да ви съберат шишарки и борови клонки отвън. Няма само вие да се трудите. Нека заработят скъпите технологични подаръци, които ги чакат под елхата! (Жените могат още да юрнат и мъжете си да отидат да нацепят дърва за огрев, вместо да гледат хипнотизирано мача на плоския екран, нищо че нямате печка, а климатика бичи на 29 градуса. Нужно ви е спокойствие, за да творите кулинарни изкушения!) Когато дечицата (които след втората-третата ракия, с която сте се възнаградили за постигнатия мир и спокойствие, ви изглеждат като истински ангелчета) се върнат, ги накарайте да нагиздят масата с донесеното, а вие просто запалете тук-там някоя свещ за уютна и магическа атмосфера, превръщайки къщата си в дом.
Колкото до менюто в тази нощ, мисля да не ви се бъркам. Уверен съм във възможностите ви, затова просто ще ви подшушна само една сладка тайна от кухнята на Добрата старица. Баба Коледа не живее в България, затова не знае колко скъпи са ягодите през зимата, но вие, разбира се, знаете. Затова като всеки себеуважаващ се домакин/я, още от март спестявате за половин кило от този плод. Ако ли не – има бързи кредити за целта. Та… Финалното ви изкушение за вечерта е ягодов Дядо Коледа. Режете връхчетата на плода на не повече от сантиметър, слагате бита сметана от флакон, връщате връхчето, след което слагате 2 зърна черен пипер за очи, още малко сметана за пискюл и копчета… Готово! А ако сте останали със стопроцентово зрение след тормоза по правене на тези миниатюри, можете спокойно да биете децата през ръцете, ако видите, че понечват да налапат вашия шедьовър! Ами така, де… Не сте положили толкова усилия да ги ядат, а само да ги съзерцават с възхита и удивление!
Сега нека напуснем кръга на шегата. Най-важното в празничната вечер не е нито декорацията, нито храната или скъпите подаръци. От значение е само любовта – тази, която давате и онази, която получавате. Така че, независимо дали сте решили да спазите съветите ми или да ги пренебрегнете, не забравяйте, че най-значимото е просто да бъдете с обичаните от вас хора!
Весели и светли празници, скъпи читатели! Бъдете здрави и дарявайте доброта!

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“