Децата в Бадминтона – свежи, бодри, хубави и здрави!

Годината свършва, но спортният календар на Българския бадминтон не иска, и не може, да свърши. Това е спортът, при който безброй деца по училища, клубове и спортни зали “фехтоват” с едно летящо перо, над една мрежа, и междувременно порастват – свежи, бодри, хубави и здрави!

Наскоро финишираха две традиционно любими, масови и атрактивни изяви, описвани като “календарни прояви” в състезателния график, но превръщащи се в радост, удоволствие и спортно щастие за малки и големи на терена и сред зрителите край нето.

Първата бе “Тринадесетият по ред Ученически турнир по бадминтон „Златното перце” за купа „София“, който се проведе в софийската зала „Европа”,
организиран от Българска федерация по бадминтон и „ЕКОПАК България“, провеждащ се под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова и сега част и от инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018“.

Вторият турнир е “Държавният шампионат по бадминтон за смесени отбори – мъже и жени”.

В първия от тези турнири взимат участие над 250 деца от І до VІІІ клас и присъстващите стават зрители на изключително красиви и динамични моменти, посрещнати с овации от зрителите по трибуните – пълни с бащи и майки на малките спортисти на терена.

Един от тях беше и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри турнира и подчерта неговото значение, както и ролята на бадминтона в живота  на младото поколение. Кралев каза:

„Радостно е, че всяка година турнирът става все по-голям и участват повече деца. Поздравявам Българската федерация по бадминтон, които направиха така, че техният спорт да стане един от най-бързо развиващите се и успешни спортове в България през последните години“.

Министърът изказа своята благодарност към родителите, които стимулират и подкрепят децата си в това да се занимават със спорт и пожела успех на всички участници. Накрая той лично поднесе наградите на най-малките шампиони – от първи и втори клас!

С овации беше посрещнат Тодор Бургуджиев – изпълнителният директор на “ЕКОПАК България” /Организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки/, която от доста време подпомага Българската федерация по бадминтон и съответно малките спортисти, а те се реваншират по свой начин… Афишират на своите прояви пред зрителите защо и как в днешното “време разделно”, когато се решават проблемите със замърсяването на околната среда трябва да се опазим от надигащата се опасност за човечеството. Малките бадминтонисти посещават и новия образователен център на “ЕКОПАК”, където сами се учат, за да учат после другите, защо трябва “да мислим в зелено”, защо е важно да рециклираме и колко вреди нанасят отпадъците”. Похвално и за пример е това сътрудничество между солидната екологична структура и Федерацията ни по бадминтон с нейния златен капитал – децата!
В своето приветствие към състезатели и зрители Тодор Бургуджиев отбеляза, че важна цел на състезание “Златното перце” е да популяризира сред децата и техните семейства не само спорта като здравословен начин на живот, но и отговорното отношение към природата и околната среда, за едно по-добро бъдеще за всички.

Новият председател на Българската федерация по бадминтон Володя Златев връчи на министър Кралев приз „Златно перце“ в знак на благодарност за подкрепата, която Ведомството оказва на Федерацията. Разбира се беше адмирирано и присъствието на вече почетния председател на БФБ проф. д-р Пюзант Касабян – с дългогодишно, почти маратонско, ръководство на този спорт, през което време отвари широки порти пред последователите на утвърдената здрава и полезна дейност. Тук става дума и за Съвместната програма с Министерството на младежта и спорта „Децата и бадминтонът“, в която през тази година са обхванати над 1500 спортисти от 35 клуба.

***

Вторият късно-годишен турнир, за който ще стане дума е “Държавният шампионат по Бадминтон за мъже и жени 2018 – смесени отбори”.

Първенството се игра на 17 и 18 ноември 2018 година в София, зала „Европа”.
Както винаги конкуренцията е била много силна, мачовете напрегнати, а победителите са получили удовлетворение за тренировъчния си труд.

Финалният акорд дават Хасково и Пазарджик – всепознатите и уважавани центрове на бадминтона, чието съперничество е история – интересна и поучителна. Триумфират хасковлии, които още веднъж доказват с това своя неувяхващ потенциал, голямото си умение в играта, богатство от знания и умение, трупан дълги години в техния разкошен и добре подреден “Дом на Бадминтона”.
Крайното класиране на участващите отбори е следното:

1 БК Хасково.   2 БСК Пазарджик.   3 СКБ Стара Загора.    4 БК “Ан. Янева-НСА” София.   5/8 КФВС “Атлет „Първомай.   5/8 Виктори БК София.   5/8 БК “ВИАС” София.   5/8 УСК-ТУ-София.   9/12 СКБ Русе.   9/12 БК “Академици” София.   9/12 БК Гълъбово.   9/12 БСК 2018-та.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго