РАЗГРАД

Общинският кмет, селските кметове и общинските съветници в Разград ще получават по-високи заплати. Това гласува Общинският съвет на заседанието си днес.
Вместо 1183 лв. кметът Денчо Бояджиев ще получава 1594 лв., увеличението от 35% влиза в сила от 1 януари 2009 г. От същата дата и селските кметове ще вземат по-големи заплати. Най-ниската досега беше 432 лв., също от 1 януари става 504 лв., най-високата от 756 лв. – 898 лв.
При възнагражденията на съветниците се променя базата, те вече ще получават по 55% от средната брутна заплата на един служител в общинската администрация през последния месец от предходно тримесечие, за председатели на комисии процентът  е 60. Това означава, че най-високият месечен хонорар на съветник ще е 450 лв., досега е бил 320 лв. Увеличението е валидно от датата на влизане в сила на решението.
На сесията стана ясно, че двата от съветниците не получават възнаграждения. Д-р Селиме Карагьозова от ДПС всеки месец дарява хонорара си на ЦДГ”Приказка”, а Иво Димитров от коалиция “Обединени демократи” не е вземал възнаграждението си още от предходния мандат, след като местният парламент отхвърли предложението му съветниците да работят срещу символични заплащане.