ПЛОВДИВ

Кредитите, които са изтеглили пловдивчани за първото тримесечие на годината, са наполовина по-малко в сравнение със същия период на 2008-а. Това заяви в предаването Дарик кафе ръководителят на Бизнес център Пловдив на Алианц банк Димитър Тончев.  Той посочи, че сривът се дължи не само на рестрикциите от страна на финансиращите  институции, но и на  драстичния спад на кандидатите за заеми, както и по-малките размери на средствата, които те търсят. Тончев призна обаче, че почти напълно е спряно кредитирането на жилища на зелено, до минимум е ограничено отпускането на ипотечни кредити за имоти на фаза Акт 14.
Няма съществена промяна в исканите суми за финансиране на сделки с недвижими имоти, което е показателно за задържане на цените на жилищата, въпреки твърденията  за срив, каза Тончев. Банките обаче кредитират сделките  вече на  70%, а при панелките в крайни квартали таванът е 50 -60%.
Почти замразено е  кредитирането на българи, работещи в чужбина, които бяха сериозна част от клиентите на банките, каза Тончев. То се е превърнало по-скоро в изключение заради риска емигрантите да загубят работата си в европейските страни, които са по-силно засегнати от кризата.
Банковият мениджър  бе категоричен, че в момента е по-изгодно да се теглят кредити в евро, тъй като левовите са доста по-скъпи заради по-ограничения ресурс.