Създателят на интернет предрече краха на Google и Facebook

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за скорошен колапс на големи мрежови корпорации, по-специално Google и Facebook. Причината за края им според него ще бъде концентрацията на пари и власт в ръцете на една голяма корпорация и неизбежния монопол на пазара. Apple, Microsoft, Amazon, Google и Facebook имат обща пазарна капитализация от 3,7 трилиона долара, равна на брутния вътрешен продукт на Германия през миналата година.
“Рано или късно, това води до доминирането на една компания на пазара и просто няма друга алтернатива, освен разпадане”, каза учения, цитиран от БГНЕС.
Бърнърс-Лий, компютърен учен, който изобрети интернет през 1989 г. заяви, че е разочарован от сегашното състояние на мрежата след скандалите за злоупотреба с лични данни и използването на социални мрежи за разпространяване на омраза.
Според него технологиите се развиват всяка година и това може да е проблем за технологични гиганти като Google и Facebook. Рязка промяна в предпочитанията и търсенията на потребителите на определени интернет платформи и услуги може да доведе до смърт на тези услуги, смята той.
Професорът изрази недоволството си от скандала с Facebook, когато консултантската компания Cambridge Analytica получи достъп до личните данни от 87 милиона потребители на социалната мрежа.
„Този скандал е повратна точка за мнозина“, заяви той.

Expert.bg