МОНТАНА

Второ място при камерни състави спечели  вокална формация “Торлашки напеви” към ГПЧЕ “Петър Богдан”- Монтана на  ХV национален фолклорен конкурс “Диньо Маринов ’2009”.  Призът е в категория „Народни хорове”. На трето място при много оспорвана конкуренция с индивидуални изпълнители от цялата страна бе класирана солистката Петя Георгиева. Вокалното трио на певческа група “Пъстренец Junior” от Общински младежки дом донесе трета награда от престижния конкурс.

Несъответствия откри НАП-монтана при търговията с контрагенти

При 32 фирми, които търгуват с контрагенти от ЕС, ТД на НАП Монтана е констатирала несъответствия за второто тримесечие на 2008 г. При 9 дружества общият размер на установените разминавания надхвърля 800 хил. лв. На 3 от тях са възложени проверки, съобщават от приходната администрация.
Проверките са възложени по повод открити разлики над 15 хил. евро между декларирани вътреобщностни придобивания от български търговци и получена чрез система VIES /система за обмен на информация по ДДС в рамките на ЕС/ информация за декларираните към тях вътреобщностни доставки (ВОД) от европейските им партньори.
ТД на НАП Монтана обръща внимание, че както при подаването на VIES декларации, така и в дневниците за покупки и продажби много е важно точно да бъдат попълнени ДДС номерата на чуждестранните партньори.
Допълнителна информация за изискванията към българските фирми, които търгуват с контрагенти от ЕС, може да се намери в сайта на приходната администрация – www.nap.bg