Новата слава на Перущица

Перущица! 
Перущица е едно малко българско градче, което при едно от последните преброявания е с 5 058 жители.
Отпреди 9000 години, обаче, тук, под ръка със стройния Върховръшки рид, амфитеатрално по възвишенията Вълковище  и Власовица, са живели десет пъти повече люде, които са наричали с други имена тези места, но са били щастливи в същите, като днес, топло, слънчево лято, мека зима и фантастичното грозде Мавруд, от което вече стотина века се правят и пият едни от най-ароматичните вина по нашата планета…
В този малък земен рай на 21 км. от Пловдив и 144 км.- от София,  президентът на Балканската асоциация по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян и кметът на днешна Перущица г-н Ради Минчев станаха инициатори и модератори на един нов по своя модел Балкански шампионат – не в София, Белград, Истанбул или Атина, където людете са пренаситени от всякакви състезания, забавления и пр., а в този буден български град, където историята и съвремието са “още нещо”  – магнетично и вълнуващо, заедно с майсторството на гостуващите спортисти.
Три дни – от 19 до 23 октомври 2018-та, най-емоционалната част от младите спортисти – селекцията на деца до 13 години, шеметно изиграха своя Балкански шампионат в една разкошна спортна зала, която все още е позната на малцина и от българския спортен свят. Бяха над 100 момчета и момичета – утрешния елит на България, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Македония и Албания в бадминтона. Техните връстници и възрастни хора, които се чувстваха поласкани от това, че Перущица е вече и международен център на събития, бяха постоянното присъствие в този необичаен дом за българския пейзаж извън  нашите няколко традиционно спортни града.
Спортна зала “Перущица” е спортен дом издигнат по международни правила,  и изискванията на поне 14 вида спорт – баскетбол, волейбол, бадминтон, хандбал, футбол в зала, тенис, тенис на маса, борба, бокс, вдигане тежести, гимнастика и худ. гимнастика, фехтовка, батут, боди билдинг и др. Простира се на 7.3 декара. Отбори и спортисти разполагат с 4 съблекални, съдийските състави с 2 свои помещения. Над едно подземно ниво трибуните се издигат на още три нива за 800 зрители, има и още от 200 до 400 места /при различните спортове/ за правостоящи. Има фитнес зала, обзаведен медицински и масажен кабинети и… много удобна за медиите конферентна зала.
В същото време това е и най-обширният, и представителен градски салон от 20 декември 2015 година насам… “Перущица” става най-популярното и комуникативно средище на… Перущица! Побира преобладаващата част от активното население на града, става атрактивно място за среща с гости от цял свят и  от всяка област на съвременната цивилизация – политика, изкуство и култура, наука… Става за концерт, сказки, театър, прожекции, лекции и даже народни тържества!
И Залата промени живота в Перущица. Играеха се календарните срещи от Държавното първенство. Срещи от Международния турнир “Иван Гълъбов”, провеждат се летни тренировъчни кампове с участието на Българската федерация по баскетбол, срещи по мини-футбол при изключителен интерес…  Повече от всичко казано дотук може да се прочете в книгата на Илия Кисимов “Перущица – уникалното спортно селище”…
За баскетболните тренировки, идват и деца от Пловдив и други места – автобусите пристигат рано – в 7:30ч. и  завършват своя ежедневен труд в 21:00 часа. Спортната зала има свой дял в това събитие. Очаква се, че тази зала ще стане любим обект за домакинство и на други спортни федерации.
За това ще способства и високата оценка, която дава президентът на Балканската асоциация по Бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян за детския спортен празник:
„Изумително! Спортна зала „Перущица”, за която знаем, че е дом на баскетбола, отвори врати за международен турнир по Бадминтон. Повече от 100 деца от 7 страни, премериха сила и бързина с летящото перо. Големият и отлично подготвен състав на Турция, новите румънски надежди и Първият отбор на България, бяха основните претенденти за медалите в отборния турнир и, както се казва, взеха своето, но видяхме и един отличен отбор на Сърбия, както и добре прогресиращият в последно време състав на Гърция и оптимистичен напредък на състезателите от Втория отбор на България… Бадминтонистите на Македония и Албания се състезаваха само в личното първенство.
Бих желал да изтъкна и перфектната работа на главните организатори на събитието – Община Перущица и г-н Ради Минчев, който трудно обяснимо за мен, успя да организира едно от най–хубавите състезания за деца през последните години. Българският спорт се нуждае от такива бойки и всеотдайни управленчески фигури, за да върне величието си. Благодаря от името на Балканската асоциация по Бадминтон на кмета г-н Ради Минчев и Община Перущица за топлото гостоприемство, на г-жа Живка Дамянова, че направи всичко възможно, за да се чувстваме добре с грижите на Туристическото дружество.
Това беше първата среща на бадминтона с Перущица, но далеч не и последната. Надяваме се на едно добро и плодоносно партньорство. Беше истинска наслада да почувстваш дълбокото и сърдечно гостоприемство на всички, които бяха ангажирани с нас. Децата се почувстваха играчи и сътвориха прекрасни спортни спектакли от своите мачове. Те бяха удостоени с великолепни условия за спорт и почивка в превъзходния Туристически дом и безспорно фантастичната с красивата си младост и простор Спортна зала”.
Бадминтонистите се оказали и любознателни ученици. Очевидци разказват, че заедно с белградските момчета разглеждали извора Пастуша, давал вода на нашите предтечи 7 000 години преди Христа. Други – Скалното светилище в Римския град отпреди двадесетина века, внушителните останки от Червената църква, Първото светско школо на Христо Г. Данов от 1850 г., и най-страдалната земна твърд, осквернена от жестокостите след Априлското въстание, но и вградените като паметник неръкотворен в българската история слова от нашия народен поет Иван Вазов:
“Перущице бледа, гнездо на герои, слава!
Вечна слава на чадата твой!”
А колко щастливи сме днес, че славим Перущица с мирната и особено ценна за Балканите Слава в Спорта!
Финансирана и построена по „Програмата за развитие на селските райони” на Европейския съюз, със своята функционалност залата е, според някои оценки, “претендент за една от най-добрите спортни зали в страната и е без конкурент в района! Поредната гордост на Перущица за възраждането на българския спорт”. Но тук е необходимо да се прибави още нещо. Тя е живият модел, който трябва да следваме, ако не искаме България да опустее и днешните и бъдещи деца не заменят прекрасните ни природни дарове на България, превърнали се в унили пустини без хора, с динамичния и атрактивен живот в Европа и Америка. Сигурно е и че упорните и смелите, захванали се да строят нещо за обществото трябва да надскочат доста трънливи прегради, но… това е Пътят!
Перущица има няколко шанса, които й носят успех. На първо място – абсолютно необходимият спортен заряд, кълн, корени… както и да го наречем – все ще е вярно. В тях съзираме един от най-легендарните, разумни и хуманни треньори в българския спорт, прекрасният син на Перущица – Иван Гълъбов, с когото българският национален баскетболен отбор – жени постигна най-големите си успехи: на Олимпийските игри в Монреал 1976 – бронзови медали за третото място и през 1980-та на Олимпиадата в Москва  – финал и сребро за второто място. През 1972 и 1973 г. българките са европейски вицешампионки. През 1958 г. неговата, и на Перущица звезда, капитан на Националния отбор, Кристина Гьошева вдигна най-високия приз на българския баскетбол – Купата на Европейските шампионки! Гълъбов остави в наследство на нашия спорт своята голяма отговорност и педагогически качества.
През 2005 г. признателните съграждани на Иван Гълъбов, „Заслужил треньор на България”, поставят бюста на този достоен човек на почетно място в Перущица.
А после идва и баскетболистът Ради Минчев. През 1998 г. той поема ръководството на Баскетболен Клуб “Перущица” и до 2015 г. мъжкият и женски състави печелят 13 медала – 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови от турнирите по спортни игри на малките селища. 
След това Ради е избран за  кмет.
Предполагам, че вече се досещате как Перущица дължи много от успеха да вдигне спортна зала нему. А другите пет дузини български селища, където  младите, а и по-малко младите… също мечтаят да имат такава зала – все още само си мечтаят, защото си нямат такъв решителен и всеотдаен човек
И още малко за  бадминтона.
Няма да Ви кажем нищо за Пюзант Касабян, понеже го познават хора на брой колкото звездите и дали от това писание ще го опознаят още милион няма никакво значение. Едни си мислят, че спортът, за когото той от вече юбилейно време, проповядва, е по-точно да се казва “Бадминтян”, други свързват името със световния му рекорд по участие на световни първенства, с българския му рекорд на участия и титли в елитните шампионати на четирите спорта – баскетбол, тенис на маса, тенис и, разбира се, бадминтон, за трети е един от ръководителите на Българската, Европейската и Световната централи на бадминтона… но за нас в момента той е създателят на Балканската асоциация по бадминтон, където балканците играят заедно в стотици вече турнири и дават пример на политици и прекалени “патриоти”, че на Балканите може да се живее заедно в мир и човешка благост!
И тъй като всяка година се организират Балкански бадминон игри за юноши и девойки до 13 години, 15, 17, 19… за мъже и жени, както и за ветерани в няколко възрастови групи, д-р Пюзант Касабян има възможност да утвърди и развива своята благородна идея – да събира и сплотява чрез активна “бадминтон-дипломация” разкъсаните на много парчета и от многото разнородни интереси балкански народи.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, 
Чикаго

предишна статияДа чуем тези, които могат…
Следваща статияПредстоящи събития #45
Колумнист ("Спорт"/"Българският Чикаго"/ "Българските САЩ"/ "Българи в транспорта") - в. "България СЕГА". Един от най-популярните български спортни журналисти. Бил е зам. главен редактор на ежеседмичника "Старт" и "Спорт", главен редактор на в. "България", в. "България 21ви век", в. "Старт БГ" и в. "Български Хоризонт". Присъствал е на 7 олимпиади, осем турнири от Големия Шлем в Уимбълдън, множество световни първенства по вдигане на тежести, волейбол, гимнастика и др. Автор е на няколко книги измежду които: "Български щрихи в Американски пейзаж”, "Чикаго - българският град" и "Стоичков Оле".