ГАБРОВО

37 ученици от Национална Априловска гимназия и трима от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”  са недоволни от проведената олимпиада по история в края на миналата седмица. Децата в профилираните гимназии изучават в седми клас единствено специални предмети, български и математика. По този начин те изостават по някои от предметите с една година от своите връстници. На олимпиадата по история обаче са им били раздадени тестове от горния курс на обучение. Учениците поискали те да им бъдат сменени, но наблюдавщият  експерт по история от Регионалния инспекторат по образованието отказал.
Този проблем възниквал за трета поредна година. Някои от децата предали празни листове с обяснението, че няма откъде да знаят материала от горния клас. Много от възпитаниците обаче смятали да използват резултатите от олимпиадата при кандидатстването си във висшите учебни заведения.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Георги Маринов, който заема поста от края на миналата година, заяви за Дарик, че преди това не е знаел за проблема, а е разбрал едва след края на олимпиадата. Той изрази съжалението си за децата, които са ощетени от състезанието и обеща, че следващата учебна година това няма да се случи. Очаквам обяснения от експертите за случилото се, добави Маринов.