Шефът на Apple разкри голямата опасност от технологиите в 1 изречение

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук изнесе реч в Брюксел за бъдещето на технологиите и за опасностите, на които те могат да изложат човечеството.
“Платформи и алгоритми, които обещаваха да подобрят живота ни, всъщност засилват най-лошите човешки тенденции. Отделни хора или дори цели правителства се възползват от доверието на потребителите, за да задълбочат разделението, да предизвикат насилие и да размият вярванията ни за истинско и фалшиво”, каза Кук, цитиран от Inc.com.
Той обобщи най-плашещия факт за днешните технологии в едно изречение:
“Нашата собствена информация – от ежедневната до дълбоко личната, се използва като оръжие срещу нас с военна ефективност.”
По думите му всеки ден милиарди долари сменят собственика си на база нашите харесвания или нехаресвания в социалните мрежи. Тези незначителни на пръв поглед данни внимателно се събират, синтезират, изследват, търгуват и продават.
“Целият процес създава дигитален профил, който позволява на компаниите да ви познават по-добре, отколкото сами познавате себе си. След това вашият профил е предоставен на алгоритми, които могат да ви изложат на екстремно съдържание, превръщайки безобидни предпочитания в закоравели убеждения”, допълни Кук.
“Кризата е истинска. Не въображаема, не преувеличена. И тези от нас, които вярват в потенциала на технологиите за добри дела, не трябва да си крият главата в пясъка”, завърши шефът на Apple.
Expert.bg