ВАРНА

Тримата варненци, обвинени в записване и разпространяване на информация с личните данни на десетки хиляди варненци, днес бяха наказани с различни по размер присъди от Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на институцията. Красимир Ар. в съучастие с Петър Ст. и Билгин С., при условията на продължавано престъпление, записали и разгласили сведения за имената, ЕГН, адресите, телефоните и други специфични данни на повече от 300 – 400 хиляди варненци. Красимир Ар. получи наказание пробация за 12 месеца с две предвидени от закона мерки – срещи с пробационен служител и рeгистрация по постоянен адрес. Петър е признат за виновен само по обвинението, че е записал диска с личните данни на варненци и оправдан по обвинението, че е разгласил секретната информация. Той е наказан с условна присъда – 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с 3 години и глоба в размер на 500 лв.
Дискът със защитената от Закона за защита на личните данни информация бил предложен от Красимир на клиент и закупен срещу 400 лв. чрез посредничеството на Билгин. Този подсъдим е осъден за разпространение на защитена от закона информация задочно, тъй като още през 2007 година е напуснал страната и работи във Великобритания. Наказанието за Билгин е 3 месеца “лишаване от свобода”, отложено с 3 години изпитателен срок.
Красимир Ар. разказа пред съда, че личните данни на варненци получил от студенти от Техническия университет във Варна, на които той давал квартира. В хода на всичките 4 съдебни заседания, които започнаха през есента на миналата година бяха изслушани основните свидетели, изготвени и приети няколко експертизи, които изясняват механизма на предлагане на секретните данни, източени от ЕСГРАОН във Варна.
Присъдите на ВОС подлежат на въззивен контрол в 15-дневен срок.