БУРГАС

На първи април, млади бургаски художници – майстори на графити ще рисуват със спрей, голяма и сложна композиция върху стената на частна сграда в Бургас. Собствениците са дали своето разрешение за това.
Сюжетът ще бъде в стил ретро-филми от 70-те години. Художниците ще рисуват по сградата между 12.00 и 14.00 часа на ул. „Гурко”41.

***

Пробация и поправителен труд за бившата финансистка от ВСС

Бургаският окръжен съд наложи „пробация” за бившата служителка от ВСС Илияна Накова. Финансистката бе призната за виновна в обвинение по чл. 304 от НК за опит за подкуп на длъжностно лице. Наказателната присъда е с продъжителност от 6 месеца за двете мерки –задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител. Накова бе осъдена и на 8 месеца поправителен труд, като за периода са й наложени удръжки от заплата в размер на 25% и глоба в размер на 2000 лева.
Съдът счете за виновна Илияна Накова затова, че на 27 август 2008 година в Слънчев бряг е дала в дар три банкноти от по 20 лева на трима полицейски служители за да не извършат действия по служба. Парите чиновничката е дала по време на изясняване обстоятелствата около пътен инцидент предизвикан от нея. Тогава,  след навлизане срещу забранителен знак на улица с еднопосочно движение,  в курортния комплекс Накова минава с джипа си „Сузуки гранд Витара” през крака на 66-годишна българка с немско гражданство и напуска местопроизшествието.

Веднага след инцидента Накова бе задържана в полицията и по–късно пусната под парична гаранция от 300 лева. През октомври 2008 година тя напусна поста си като Директор на дирекция „Бюджет и финанси” във ВСС , след като срещу нея започна дисциплинарно производство. В момента е на работа като юрист-консулт в Национална спортна база-София .
Делото днес се се гледа по съкратената процедура. Илияна Накова призна фактите по обвинителния акт, но не се призна за виновна.
”В момента съм осъдена за нещо, което дори и прокуратурата не ми е повдигнала като обвинение”, каза Накова на излизане от съдебната зала. Тя заяви, че не е подкупвала полицаите, а им е дала пари за да се почерпят. Накова бе категорична , че ще обжалва наложеното й наказание.