Чикаго стана още по-български с „Лейвър Къп 2018“

Чикаго – “Българският град на Америка”, само за три от последните дни на септември – 2018-та, укрепи още веднъж това си прекрасно призвание, може би по-точно – и признание… Става дума за почетното място, присъствие и участие, което Григор Димитров имаше в едно от най-популярните за нашия свят днес спортни събития, каквито са големите тенис-турнири.
След един от първите “първопроходци” – българи, на име Алеко Константинов, покорил дестинацията “До Чикаго и назад” и привлякъл чрез словото си първите фенове на нашата сегашна неофициална, но ясна, задгранична българска столица, след първите имигрантски съдби край Мичиган, читалища и църкви, след шестте вестника, които издавахме по време на грандиозната среща на българските задгранични медии през 2006-та, 12-те училища, хилядите учители, специалисти, лекари, финансисти и научни работници, бизнесмени, артисти спортисти и най-големия ни футболен успех в незабравимото Световно футболно първенство, който стартира от чикагския стадион “Солджър Фийлдс”, след здраво укрепналата ни българска общност със своите професионални достойнства, език, здрав дух и култура, Българската общност в Чикаго срещна и поздрави спортното майсторство и признание и на един от най-добрите ни асове в спортната ни история… Григор Димитров.
… От къде започва началото? Било е миналата година. През ума на велики спортни асове като Роджър Федерер, Новак Джокович и др. минава мисълта да бъде създаден турнир, в който европейските тенисисти да се противопоставят на тези от останалите страни по света. И нарекли този турнир на името на Род Лeйвър – живата легенда в този спорт.
Отборите са съставени от по 6 състезатели. Четирима от тях се определят според ранглистата на АТР през първия понеделник след приключването на Уимбълдън. Но този турнир не носи точки за ранглистата в тениса. Капитаните – в случая  Бьорн Борг и Джон Макенроу, имат договор с организаторите на състезанието за първите три години, така че ще ги видим в същите роли и през 2020 г., си избират по свое усмотрение още по двама играчи. 
Турнирът протича в три дни. През 2017-та беше в Прага, от 21 до 23 септември тази година – в Чикаго, през 2019 ще бъде в Женева, Швейцария.
В правилата има малко екзотика – присъжданите точки за победа нарастваха от ден на ден, и др., но то е вече минало и да го оставим без коментар.
“Лейвър Къп 2018” се игра от следните тенисисти:
Отборът на Европа: Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, Григор Димитров, Давид Гофен, Кайл Едмънд, Жереми Шарди (резерва); капитан – Бьорн Борг, вице-капитан – Томас Енквист
Отборът на света: Кевин Андерсън, Джон Иснър, Диего Шварцман, Джак Сок, Ник Кириос, Франсис Тиафо, Николас Хари (резерва); капитан – Джон Макенроу, вице-капитан – Патрик Макенроу
Интересът, който предизвика този турнир, може би се крие сред изненадите в отборното позициониране, желанието на американските фенове да видят победи на своите над европейците, нестандартната обстановка, възможността големите противници да поиграят заедно при двойките и пр. Тук може да прибавим и възможностите за малко шоу, в каквато роля чудесно се чувства Джокович, като пример, и пр.
Крайният резултат отново определи Европа, като победител. Старият континент се наложи с 13:8 точки. Истински летящ старт наистина за отбора бе даден от Григор Димитров. В първия турнирен мач той уверено поднесе победата си на своя отбор след успех с 6-1, 6-4 срещу Франсис Тиафо.
Стана голям и истински празник за Българското Чикаго. След толкова много срещи на екрана и по думите, и илюстрацията в медиите, най-после ярко блесна светлата звезда на българския спорт. “Гришата” се намери в голямата прегръдка на своите чикагски фенове от чикагските спортни трибуни. Радостта беше взаимна. Удоволствието от финеса в тениса на Григор беше абсолютно…
Григор Димитров получи огромно признание като бе включен в отбора на Европа за много престижния турнир Лейвър Къп. Той каза:
“Турнирът е много специален. Много се развълнувах, когато разбрах, че ще играя в него. Исках да съм част от това събитие в Чикаго. Да дойдеш и да играеш пред толкова голяма публика, на толкова голям турнир… много е вълнуващо и нямах търпение да изляза на корта”.
За наша радост Гришата се представи достойно и спечели с отбора си както приза на състезанието, така и обичта на своите сънародници от Българското Чикаго…

На корта, в един от най-драматичните мачове Роджър Федерер направи просто невъзможното – след блестяща игра на своя противник Джон Иснър да спечели все пак срещата с 6-7 /5/, 7-6 /6/, 10-6, спасявайки три мачбола.
Изненадващо Кевин Андерсън победи Новак Джокович с  7-6 /5/, 5-7, 10-6.
Очаквано Световният отбор игра по-сполучливо при двойките. Григор Димитров и Давид Гофен отстъпиха пред Ник Кириос и Джак Сок с 3.-6, 4-6, както и Роджър Федерер и Новак Джокович от Кевин Андерсън и Джак Сок с  7-6 /5/, 3-6, 6-10…
Александър Зверев донесе крайната победа за Европа след успех с 6:7, 7:5, 10:7 над Кевин Андерсън. Интересното е, че европейският тим загуби само един от мачовете поединично в състезанието.
А каква е оценката на “Чикаго 2018” на Джокович, Федерер, Бьорн Бьорг?
Джокович:
„Да имаш легенда, Бьорн Борг, на скамейката си, Роджър и останалите момчета да те подкрепят във всяка една точка, изправяйки се на крака, за да те окуражат, да виждаш Джон Макенроу на противниковата пейка… Това е нещо уникално. Преживял съм много и съм бил благословен да практикувам този спорт на много високо ниво години наред. Но да говоря с Роджър относно различни неща, свързани с тениса, живота, семейството, футбол, да се шегувам заедно с останалите, да танцувам на музиката на Григор, да се наслаждавам на пеенето на Кайл и да следвам Жереми навсякъде, където отиде – беше много забавно. Силно се надявам, че ще имаме поне още един шанс да се съберем.“
Федерер:
„Беше приятно да прекарам известно време с Новак. Казах още в началото, че имахме интензивно съперничество през годините. Винаги съм смятал, че се разбираме добре и се уважаваме както на корта, така и извън него, но да имаме възможността да се подкрепяме един друг, да обсъждаме тактиките, да говорим с отбора и да решаваме кой ще играе, просто да видя какъв лидер може да бъде той, беше много зареждащо за мен. Не казвам, че това ще подмлади съперничеството ни, надявам се, че ще изиграем още много мачове един срещу друг, но беше приятно от много гледни точки.“

Капитанът на отбора Бьорн Борг бе най-спокойната фигура от екипа, но в крайна сметка и неговите емоции се разкриха:
„Изкарваме си толкова добре заедно! Това е много важно. Извън корта трябва да се забавляваш с останалите, да се сплотите, за да изградите отборен дух. Когато сме на корта сме много сериозни, знаем какво да правим. Всички имат своята роля в мачовете. Да знаете, догодина в Женева те няма да вземат купата от нас. Казвам ви. Ще я запазим, вярвайте ми.“
Климент Величков
в. “България СЕГА”,
Чикаго