ПЛОВДИВ

Парното в Пловдив да поевтинее с близо 8% от 1 април, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради очаквания спад на цените на газа с около 11%. Окончателното решение ще бъде взето на 30 март, стана ясно по време на днешното обществено обсъждане в столицата с представители на топлофикационните дружества, топлинните счетоводители и регулатора.
От «ЕVN България Топлофикация” казаха само, че ще изчакат решението на ДКЕВР. Заместник-председателят на комисията Валентин Кирчев съобщи пред Дарик, че председателят на Управителния съвет на пловдивското дружество Йорг Золфелнер е изразил пълно съгласие с предложената цена. Ако предложението бъде одобрено, цената на мегават час в Пловдив, която от 1 януари е 105 лева и 75 стотинки, ще падне с  малко над 8 лева и ще стане 97, 51 лева с ДДС.
Поевтиняването обаче ще се усети само при калкулиране на топлата вода, тъй като обикновено отоплителният сезон приключва в първата десетденвка на април. От пловдивската топлофикация отказаха да се ангажират с прогноза кога ще бъдат налице условията за спиране на парното, т.е. 3 последователни дни със средни температури над 12 градуса и благоприятна дългосрочна метеорологична прогноза.
В сградите, където изразходваната топлинна енергия се отчита ежемесечно, не е необходимо да се предприемат специални действия от страна на клиентите. Отчитането там ще бъде извършено по график от съответния топлинен счетоводител.