ВАРНА

7 фирми от област Варна са подали заявления, че служителите им са преминали на съкратено работно време. Това съобщи за Дарик Пламен Начков, директор на Регионалната служба по заетостта. Компаниите са от средния бизнес и попадат в сферата на индустрията и услугите. Ако документите им бъдат одобрени от Съвета за сътрудничество към Бюрото по труда и от местната комисията по заетост, работниците в седемте фирми ще се възползват от еднократната държавна помощ от по 120 лв. за период от три месеца.
Едно от задължителните условия е компаниите, чиито работодатели подават подобни заявления, да нямат данъчни задължения, подчерта Начков. По думите му, от почти 7-те милиона лева, които държавата отпуска, за да компенсира пострадалите от финансовата криза и преминали на по-малко работно време, за област Варна са предвидени 467 000 лв.
Собствениците на фирми ще могат да подават молби за държавната субсидия и през следващия месец. След като от Агенцията по заетостта публикуват в централен или местен вестник информация за стартиране на нова процедура, работодателите разполагат с 14-дневен срок, в който да представят документите в регионалното Бюро по труда.