КЮСТЕНДИЛ – 22.08.18 – Археолози започнаха работа по нов обект в парка при галерията в Кюстендил

Започна работата по нов археологически обект в Кюстендил. Той се намира в новия парк до художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора”, както и до наскоро откритата и проучена резиденция на епископите на Пауталия.
Проучването на новият археологически обект се финансира с 20 000 лв. от Министерство на културата и е част от Археологическо лято 2018 на Регионален исторически музей- Кюстендил.  Обектът е планиран да бъде проучен още в началото на годината.
Работата по него ще продължи 2 месеца, като след това ще бъде замразен и продължен през следващата година. Цялата площ на разкопките ще бъде един декар, като тази година проучването ще бъде върху една четвърт от тази площ.
„Тук очакваме да открием вътрешна крепостна стена от периода на Ранновизантийската империя- началото на VI век. Ще може да разберем точната датировка на тази стена, както и причините за изграждането й. Възможно е да открием части и от различни архитектурни комплекси. Копаем на дълбочина 3- 3,50 метра. Идеята на този обект е след проучването му да остане като атракция за туристите”, заяви археологът Румен Спасов.