БУРГАС

Около 3 000 квалифицирани строители в Бургаска област ще останат през тази година без работа заради икономическата криза, предположи днес председателят на Областното представителство на Строителната камара Димитър Янакиев.
Той смята, че през следващите три месеца от строителния бранш ще бъдат освободени много хора, които директно ще отидат в Бюрата по труда. Според него, шокът от това може да бъде избегнат, ако те бъдат заети по инфраструктурни проекти, вместо държавата да им изплаща помощи.
През изминалата година обемът на строителните дейности в Бургаско е бил около 1 милиард и 300 милиона лева. Строени са най-вече хотелски комплекси и по-малко културно- битови обекти. Въпреки това, обаче, през 2008 година в Бургас са били предадени около 5 000 жилища.
 
Кметът на Созопол с медал “Капитан Петко войвода”
За особени заслуги в подкрепа дейността на тракийското движение в Созопол кметът на Созопол – Панайот Рейзи беше удостоен със златен медал “Капитан Петко Войвода”. Той му бе връчен от председателят на Тракийските дружества в България Костадин Карамитрев. Рейзи заяви готовността си да продължи да подкрепя голямата обществена организация в града. „Тяхното активно участие в обществения живот на Созопол ми дава увереност, че патриотизма не е само кауза, но и отговорност” – заяви Панайот Рейзи по време на церемонията. Високата награда – златен медал “Капитан Петко войвода” бе връчена още на Светослав Кръстанов – един от най-големите спонсори на тракийското дружество в Созопол и тракийското движение в страната. Високото отличие бе връчено и на председателя на тракийско дружество “Яни Попов” Гено Пухов и на самото дружество, по случай 100 години тракийско дружество в Созопол и 130 години от рождението на Яни Попов.