БЛАГОЕВГРАД – 02.08.18 – Борисов и Заев почетоха героите на Илинденската епопея

Премиерите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев, отдадоха почит на героите на Илинденската епопея. Двамата министър-председатели се поклониха пред паметника на Гоце Делчев и положиха цветя по повод 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна литургия за загиналите в Илинденската епопея.
„Поколения политици имаха желание и упоритост, но не успяваха да сплотят България и Македония. Миналата година ние успяхме да подпишем Договора за добросъседство. Не вярвахме и ние, но проявихме храброст и успяхме. Преди тази тема пораждаше бой, а сега със Зоран Заев сме заедно тук, в Благоевград, за да почетем нашия общ светец Гоце Делчев”, каза Бойко Борисов в приветственото си слово. Той изрази задоволство, че на площад „Македония” в Благоевград има български и македонски знамена. Премиерът подчерта, че страните на Балканите са дали пример на Европа как може да се решат десетилетни проблеми. „Заедно – България, Македония, Сърбия, Гърция, Косово и Албания, работим за превръщането на „барутния погреб” в проспериращ регион”, каза още Борисов.
Македонският премиер Зоран Заев изрази своята благодарност към България и Бойко Борисов за подкрепата, която Македония е получила в труден за нея момент.