Кехлибарът –магическият камък

„Камъкът на радостта“ или „вкамененият мед“, „горещият камък“ или„сълзите на морето“, „камъкът на щастието“, „дар от слънцето“, „магическият камък“, „горещото злато“, „камъкът на топлината“, „камъкът на дълголетието“ – това са само някои от наименованията на кехлибара. Но като че ли най-интересно е това, което му дават тибетците – „парфюмиран кристал“.
Специалистите посочват, че най-старият кехлибар на света е на 120 милиона години. Залежи на този древен органичен скъпоценен камък са открити в Мексико, Доминиканската република, Венецуела, Русия, Канада, САЩ, Сицилия, Румъния,Германия, Ливан, Китай, Япония, Мианмар (Бирма), остров Борнео…
Най-голямото находище на кехлибар в света се намира западно от Калининград (Русия). В източници се казва, че именно там са съсредоточени90% от залежите на скъпоценната вкаменена смола.
Кехлибарът варира в цветовете от бял до всички нюанси на жълтото, оранжевото, червеното, кафявото, черното. Има прозрачен, матов, морски, костен, земен, сребрист кехлибар…
Цветовият спектър на кехлибара от Калининград е най-голям – около 220 цвята. При това там се срещат изключително редкияти най-скъпматово-бял кехлибар, както и кехлибарът с цвят на яйчен жълтък, син и зелен кехлибар.
Кехлибар е  открит в египетските гробници, включително в гробницата на фараона Тутанкамон.
Археолози от цял свят посочват, че най-скъпоценното колие от кехлибар е открито в Инголщат (Германия) и е на 3.500 години.
Особено редкият сив кехлибар се използва при производството на най-луксозните парфюми. Като фиксатор, той забавя изпаряването на летливите етерични масла. Казват, че кехлибарът придава на аромата нотки на вечност и лирична чувственост.

Лекуването с кехлибар и неговите лечебни свойства са известни от дълбока древност. Някои интересни информации във връзка с това:


•    В исторически сведения се посочва, че още преди 7.000 години кехлибарът бил използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболичен дисбаланс.

•    В Древния Рим стрит на прах кехлибар, разтворен във вино, пиели при треска,астматични заболявания и сенна хрема. Чудотворен бил мехлемът, приготвян от фино смлян кехлибар, смесен с розово масло и мед. Поставяли го в ушите и помагал при болки и инфекции.

•    Кехлибарът се препоръчва при виене на свят и проблеми с равновесието. Въздейства добре при ревматизъм, мускулни и ставни възпаления, подпомага дейността на сърцето при сърдечна недостатъчност.

•    Извършването на кръгови движения с гладък кехлибар на болезненото място намалява главоболието. За да се облекчи главоболието на челото може да се постави кехлибарено колие.

•    Установено е, че кехлибарът стабилизира дейността на щитовидната жлеза, именно за това се препоръчва да се носят кехлибарени колиета.

•    Кехлибарът помага при заболявания на очите и гърлото.

•    Счита се, че кехлибарът подпомага процеса на просветление и развива ясновидски способности. Поради това в азиатската култура се използват броеници от кехлибарени мъниста, които служат за вглъбяване и медитация.

•    Извършването на различни терапии с кехлибар отнема напрежението от мускулите, освежава съзнанието.

•    Масажът с кехлибар е предназначен да действа антистресово и предоставя  усещането за бягство от реалността и рутината на ежедневието.

•    Практикува се също така китайски масаж с кехлибарена сфера, при който отрицателните йони стимулират кръвообращението. Премахва се физическото и емоционално напрежение, подобрява се кръвообращението и по този начин се увеличава  снабдяването на клетките с кислород.

•    Доказано е, че носенето на кехлибарени герданчета от бебета облекчава болките при поникване на първите зъбчета.

•    При проблеми с разширени вени кехлибарът отново може да помогне. Специалистите съветват няколко камъка да се поставят на равна повърхност, а след това бос да се ходи върху тях. Процедурата може да се извършва всеки ден,  сутрин по 15 минути.

•    Твърди се, че когато родилка държи в ръката си кехлибар, раждането й преминавапо-леко.

•    Кехлибарът е отлично средство срещу безсъние. За тази цел е достатъчно да го сложите под възглавницата си. Вкаменената смола елиминира тревожността и успокоява.

•    Интересен е фактът, че в днешни дни се изработватдори матраци, съдържащи кехлибар. По време на сън матраците отнематнапрежението от тялото и отпускат  мускулите.

•    Известният през 16 век д-р Андреас Аурифабер бил личен лекар на херцог Албрехт I фон Бранденбург-Ансбах и се грижел за неговото здраве. Благодарение на кехлибара лекарят успял да осигури на херцога забележителен енергиен потенциал. Установявайки това, херцогът бързо подтикнал лекаря си да опише всичко, което знае за лечебните свойства на чудодейната смола, включително и десетките негови проверени рецепти.
Така през 1561 г. немският лекар д-р Аурифабер издава монографията си „История на кехлибара“. В нея той разглежда лечебните и чудотворни свойства на кехлибара. Посочва също, че естествената смола е „природнолекарство и може да лекува всичко“. Научният труд на доктора събужда интереса на медиците в Европа.
Днешната минералотерапия отдавна е потвърдила откритията на д-р Аурифабер. В основната си част неговите рецепти се базират на използването на необработен червен терциерен кехлибар от находището до Калининград, получен преди милиони години от смолата на дървото Pinussucciniferra.

•    Нещо повече. Д-р Аурифабер стига до извода, че 300-330 кехлибарени камъчета (кехлибарени късчета) от необработен червен терциерен кехлибарс янтарна киселина 8% (от находището до Калининград), поставени в чувалче от плат, имат фантастични въздействия. Според него кехлибареното чувалче е постоянен източник на електромагнитно поле, неговата сила е близка до тази на сърцето. Д-р Аурифабер съветва кехлибареното чувалче да се използва един-два пътидневно като се поставя за 10-15 минути в областта на тимусната жлеза, в гърлената ямка или на слънчевия сплит. Докторът твърди, че чувалчето осигурява достатъчно енергияна организма и съдейства за придобиването на отлична имунна система. Кехлибареното чувалче е широко разпространена терапия в днешни дни.

•    Казват, че кехлибареният прах е невероятна скъпоценност. Смесен с дестилати от цветя, кехлибареният прах освежавал, омекотявал и тонизирал кожата, противодействал на признаците за стареене.

•    Специалисти посочват, че за лечение на псориазисможе да се приготви следната смес: 2 гр кехлибарен прах (от необработен червен терциерен кехлибарс янтарна киселина 8%), 5 гр перлен прах, 50 гр зелена глина, 150 мл вода.

•    За лечение на акне се препоръчва следната рецепта: 2 гр кехлибарен прах (от необработен червен терциерен кехлибарс янтарна киселина 8%), 5 гр перлен прах, 5 гр естествен талк, 2 супени лъжици студено-пресован зехтин. Същата смес може да се използва и като маска против бръчки.

•    Против грип и простудни заболявания, при фарингит, бронхит, дихателни алергии се препоръчва така нареченият и широко известен в прибалтийските страни еликсир „Терциер“. Еликсирът се приготвяпо следния начин: в бутилка с 200 гр водка се добавят 2 малки кехлибарени зърна (необработен червен терциерен кехлибар скехлибарена киселина над 8%). Зърната престояват във водката 7 дни. След това настойката се приема в дозата–една чаена  лъжичкавсяка сутрин. Същата кехлибарена  настойка се препоръчва за лечение на афти в устата и възпаления на венците – изплакването може да се извършва един път на ден.

„Тези, които съзерцават красотата на земята, намират запаси от сила, които ще издържат докато трае животът. Има нещо безкрайно изцерително в повтарящите се рефрени на природата – увереността, че зората идва след нощта, а пролетта след зимата.“ – Рейчъл Карсън

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин

Снимки: д-р Ваня Велкова