Аргановото масло – течното злато на Мароко

Арганът
Само на едно единствено място в света, в югозападната част на Мароко, издържащ на силни пясъчни бури, екстремна суша и горещини над 50°С, вирее арганът.
Арганът, наричан от местните берберски племена „дървото на живота“ и „свещеното дърво“, е едно от най-старите дървета на нашата планета. Достига височина 12 метра, а корените му се простират на 30 метра в земята. Аргановите дървета живеят250 години. Намерени са екземпляри, които са дори на 400 години.
Стъблото на аргановото дърво е леко изкривено, клоните са усукани и чепати, листата са малки и овални, подобни на маслиновите. Арганът цъфти през април, цветовете му са малки и светложълти. Плодовете са с дължина от 2-4 см, покрити с месеста част. Под нея е скрита черупка, а под нея –ядка. Плодовете на аргана зреят през юли и август. Поради гъстотата на клоните и бодлите по тях,е невъзможно плодовете да се берат от дървото, изчаква се сами да паднат. Обикновено събирането им се извършва през август.
В наши дни аргановите насаждения заемат площ около 820.000 хектара. Разположени са в региона между Тизнит, Агадир и Есауира. Известно е, че към момента има 21 милиона дървета.
Аргановите масиви в Мароко са обявени за биосферен резерват, поставен през 1998 г. в Списъка на ЮНЕСКО.Забележителните познания и опит за използването на аргана и неговите плодове са обявени през 2014 г. за нематериално и културно наследство на човечеството.
Арганът вирее в Мароко от хилядолетия. На хората в региона той доставя строителен материал, дървесината се използва за горене, листата служат за фураж на козите. Но най-чудотворно е маслото, получавано от аргановите ядки. То има златист кехлибарен цвят, в известна степен вкусът е подобен на орехови ядки.

Аргановото масло
Аргановото масло е едно от най-ценните масла в света. Същевременно то е едно от най-скъпите масла. Но знаете ли защо е толкова скъпо?
Основната причина е, че,както събирането на аргановите плодове, така и всички дейности, свързани с добиването на арганово масло, се извършват изцяло на ръка. По прастара берберска традиция в работата са включени единствено жени, които са обединени в кооперативи.
Друга причина е голямото търсене на аргановото масло като продукт за козметичната индустрия, заради качествата на аргана, които се обясняват с изключителния химичен състав: витамин А и Е, олеинова, линолова и палмитинова киселина, стероли, сквален, стигмастерол, полифеноли, тритерпин алкохоли.
Трета причина е нарастващото търсене на аргановото маслоза хранителната индустрия.
Аргановото масло се използва все повече и в медицината. От година на година поръчките за доставка на арганово масло се увеличават.
Следваща причина за високите цени на арганово масло е също така малкото количество, в което се добива. За една година аргановото дърво дава между 30-50 кг плод. От 40 кг арганови плодове се получава 1 литър арганово масло за кулинарни цели. От 80 кг арганови плодове се получава 1 литър арганово масло за козметични цели. Работещите в един кооператив жени (10-12) произвеждат на ден само 4 литра арганово масло.
Както вече споменахме, арганът вирее единствено в Мароко. Разбира се, извършвани са опити да се засадят арганови дървета и в други на страни на Африка, Южна Америка, включително в някои региони на Бразилия, където се счита, че климатът е подобен на този в Мароко. За съжаление нито един от досегашните опити не е успешен. Засадени извън региона на Тизнит, Агадир и Есауира в Мароко, аргановите дървета загиват.
Посоченото дотук обяснява високите цени на аргановото масло.

Извличането на арганово масло
Предполагам, че ще Ви бъде интересно да узнаете през какви етапи преминава процесът за извличане на аргановото масло, след като плодовете са вече събрани.
Най-напред сухата месеста част (меката обвивка) трябва да се отстрани. Това се извършва с един единствен „инструмент“ – камък. След като месестата част е отделена започва дългата и трудоемка работа по счупването на черупката (15 пъти по-твърда от тази на лешника). Работи се отново с камък върху камък, ядките се изваждат внимателно, черупките и ядките се сортират в кошници…
Впоследствие ядките се препичат на огън като за подклаждането му служат сухите обвивки на плодовете. Препичането на ядките продължава дълго, жените се редуват да разбъркват съдържанието в съдовете. Казват, че ако ядките не се изпекат достатъчно, ще горчат и киселеят. Ако пък останат повече отколкото е необходимо на огъня, ще имат мирис на прегоряло.
Традиционният начин за извличане на масло от арган е смилането на ядките и получаването от тях на паста (течна каша, подобна на тахан). Смилането се извършва в каменни мелници като течната каша се стича по улей от мелницата в керамичен съд. След това маслото се отделя от пастата. После започва така нареченото „пресушаване“ на пастата. То продължава 4 часа и е много изморителна ръчна работа. Жените месят пастата с ръце, редуват се една с друга… Полученото впоследствие от пастата масло наливат в керамични или стъклени съдове. Остатъчната част от аргановата пастасе използва като добавка къмхраната за животни.

Приложение
От прастари времена мароканските жени добиват вълшебното арганово масло. Използват го за готвене като заместител на зехтин, за козметични и медицински цели…
Според специалистите аргановото масло контролира стойностите на холестерола и артериалното налягане. Подпомага функциите на черния дроб. Маслото спомага за подобряване на кръвообращението. Подсилва имунната система. Използва се след слънчеви изгаряния. То е ценен продукт за отслабване. Прилага се при лечение на кожни заболявания. Помага при болки в ставите, артрит и ревматизъм, при високо кръвно налягане….
Днес аргановият еликсир с кехлибарен цвят се изнася по целия свят. Цената му е 80 долара за 1 литър, но поради огромното търсене на продукта в световен мащаб, цената непрекъснато нараства.
В Мароко аргановото масло може да се закупи на място в кооперативите, в специализирани магазини и аптеки. Но… трябва да Ви кажа, че влезнете ли в тези магазини и аптеки…, любезните търговци веднага ще Ви открият един непознат за Вас свят… Свят на пъстротата, ароматите, цветовете, вкусовете…, на даровете от планината Атлас и пустинята Сахара…, от Атлантика и Средиземноморието… Ухае тъй прелестно на лимони и фурми…, на златиста куркума, шафран, маслини, кардамон…, на мента, кориандър, майоран, джинджифил, карамфил…, на сочни кактусови плодове и цветчета от портокал…

Две рецепти от берберите в Мароко
Бих искала да Ви споделя, че срещите с берберските жени в Мароко са изключително впечатляващи. Тези жени, облечени в красиви джелаби (традиционни дрехи), ни разказват, например, че използват аргановото масло – тази магическа кехлибарена течност като заместител на шампоан. Според тях арганът придавал невероятен блясък на косата. Златистата течност нанасят също така на лицето, ръцете, ноктите… Берберските жени твърдят, че тя има вълшебно действие…
С арганово масло се приготвят мароканските традиционни сладкиши, кускус, хляб, както и много други специалитети. На това място желая да Ви кажа също, че в Мароко има една прелестна ухаеща разядка. Наричат я „емлу“ (Amlou)и е истинска магия.

Ето това са необходимите продукти за емлу:
•    250 гр фино смляни печени бадеми (или смляни печени фъстъци)
•    100 гр мед
•    130 мл трапезно арганово масло
•    щипка сол
Продуктите се поставят в купа, разбъркват се докато се получи гладка паста и… това е всичко! Бадемовата паста (по консистенция подобна на тахан) можете да сервирате в керамични купички. Консумирате я като в пастата потапяте малки парченца хляб.Искрено Ви препоръчвам да пробвате берберската паста. Мога да Ви уверя, че още с първата хапка екзотичният специалитет ще Ви плени, ще повторите и потретите…
И тъй като заговорихме за хляба, искам да Ви кажа нещо за него. Във всеки квартал на големите градове на Мароко има фурна, където се пече и продава хляб. В малките градчета и селата хората сами си правят хляб като го пекат в домашна фурна. За това колко много се почита хлябът в тази страна говорят следните думи на мароканците: „Ако едно парче хляб падне на земята, то трябва веднага да се вдигне и целуне.“
Но нека да продължим сега за аргана. Само няколко капки арганово вълшебство, поставено в ястията, допринася за техния живописен и уникален аромат. Истински шедьовър са ястията с арганово масло – още повече, ако им се наслаждаваме на място, в Мароко. Приготвени по древни рецепти, те ни очароват с живописния си вкус и вид.
А сега бих желала да Ви споделя една чудесна прастара рецепта, която научих от берберите в Сахара.
Необходими продукти за медено-арганов специалитет:
•    1 супена лъжица трапезно арганово масло
•    1 супена лъжица мед
Аргановото масло и меда разбърквате в купа. После този тъй здравословен златист деликатес намазвате на филийка хляб. Ако към него, обаче…, отпиете марокански черен чай с добавени клонки прясна мента и 3 кубчета захар…, насладата ще е фантастична. Да Ви е сладко!
Пийвайки чай и похапвайки хлебче с арганово масло и мед, мароканците ни споделят:
„Традиционно… ние пием по три чаши чай: първата чаша чай е горчива – горчива… като живота; втората чаша чай е сладка… – сладка като любовта; третата чаша чай е мека… –  мека като смъртта.“
И още нещо. Мароканците с усмивка ни черпят с кадифени пресни фурми и ни съветват следното:
„Говори само…,ако това, което ще кажеш, е много по-красиво от тишината.“

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Маракеш и Есауира, Мароко
Снимки: д-р Ваня Велкова