Габриела и Стефани – новият европейки лик на България

Габриела и Стефани Стоеви /23, 22/ имат щастлива съдба – родени са в Хасково. Град на спорта, на бадминтона и тениса, на уникални спортисти и спортни фактори като Григор Димитров и проф. д-р Пюзант Касабян. Град с великолепна спортна среда и активна спортна общественост, там, където построиха великолепни тенис-кортове където израсна най-добрия ни тенисист. Мястото където издигнаха още много таланти като спортисти или помогнаха да намерят общ език със спорта на много свои съграждани в тениса, бадминтона, баскетбола, футбол, борба и пр.

На 29 април в тази наша 2018-та година, сестри Стоеви извоюваха за България приз, какъвто отдавна не бяхме получавали. На Европейското първенство по бадминтон в Уелва (Испания) станаха шампиони в дисциплината “жени-двойки”. Те победиха последователно германките Линда Ефлер и Олга Конон (21:16, 21:15), шведките Аманда Хогстрьом и Клара Нистад (21:13, 21:12), холандките Дебора Юле и Имке ван дер Ар (21:8, 21:6), а на полуфинала Стефани и Габриела победиха Майкен Фруергаард и Сара Тигесен (Дания) с 21:10, 21:18.

Във финала българките се наложиха над французойките Емили Лефел и Ане Тран с 21:12, 21:10 и стигнаха до златните медали без загубен гейм в турнира.
Габриела и Стефани имат и отлични свои предишни изяви. Отново европейски успех в специален Европейски турнир – “Баку 2017”, както и Сребърен европейски медал от първенството на нашия континент в Дания през 2017-та…

Двете сестри са възпитанички на Спортното училище в Хасково, баща им е играл футбол, в последно време тренират и във френския клуб по бадминтон IMBC92, както и в Пазарджик.

“Малката сестра” Стефани /разликата им е година и, мисля, два-три месеца/ е по-добра в сингъл-мачовете. Габриела малко играе сама. Обикновено тя е най-ангажираният и развълнуван фен на сестра си, когато тя се сражава сама на корта. В живота Стефани се отнася с разбиране, респект и най-вече – с доверие към съветите на Габи. На корта не се съветват много, те просто се “чувстват” една-друга и… играят яко! Заедно обичат и тениса – Стефани е фен на Надал, естествено. Габриела – на Джокович, естествено…

Вече в България европейските шампионки благодариха в нашите медии на своите най-близки и постоянни поддръжници:
“Наистина, думите не могат да опишат как се чувстваме в този момент. Никога не се отказвай от мечтите си, защото имаш ли сърце и страст, те ще станат реалност”.
“Искаме да благодарим на нашия личен треньор Михаил Попов за невероятната му помощ и за това, че никога не ни остави да се откажем, когато ни бе трудно, на невероятното ни семейство, което винаги е до нас, независимо от всичко, на клуба ни за невероятната подкрепа, на нашия физиотерапевт Борислав Чонгов за невероятната помощ тази седмица и едно голямо благодаря на всички Вас, които ни подкрепяте и вярвахте в нас.“

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго