10 неща, които не трябва да правите на борда на самолет

Какво не бива да правим на борда на самолет, разберете сега:

Не експериментирайте с нови лекарства

Приемането на хапче, което да ви помогне да заспите или такова, което е специално за хора, на които им прилошава по време на полет, звучи добре, когато ви предстои дълъг полет, но се уверете, че знаете какво всъщност пиете. Да установите по средата на полета, че сте алергични към една от активните съставки или че лекарството има странични ефекти, няма да е никак забавно. Затова пийте само лекарства, които сте приемали и друг път и знаете как се отразяват на организма ви.

Избягвайте допир с масичката

Въпреки че тези масички трябва теоретично да бъдат почистени след всеки полет, скорошно проучване установи, че масичката в самолета е дом на средно 2155 бактерии на квадратен инч. С други думи, ако нещо от храната ви падне на масичката – незабавно го изхвърлете и почистете ръцете си.

Не се опитвайте да живеете в старата часова зона

Приспособяването към друга часовата зона, различна от тази, с която е свикнал биологичният ни часовник, за едни е по-лесно, за други не. Не допускайте грешката да се опитвате да живеете по стария начин на новото място. Всъщност, ако можете, опитайте да се „настроите“ на нова си часова зона няколко дни преди да заминете, като си лягате по-късно или ставате по-рано.

Не прекалявайте с алкохола

Налягането на борда кара организма да абсорбира по-бързо алкохола и да реагирате много по-бързо на ефекта му. Именно по тази причина е възможно да се напиете след две чаши във въздуха така, както с бутилка на земята.

Не консумирайте газирани напитки

При всеки полет усещаме, че ушите ни заглъхват, тъй като налягането се променя по време на излитане и кацане – това също може да доведе до усещане за подуване. Можем да намалим риска от неприятното усещане, като избягваме да консумираме каквито и да било газирани напитки.

Не стойте залепени до седалката си през целия полет

Заради дългото заседяване пътуването със самолет увеличава шансовете за разширени вени, изтръпвания или схващане на крайниците. Това може да бъде предотвратено лесно, като просто се разходите по пътеката (когато това е позволено) или се изправите и раздвижите на място по време на полета. В допълнение, не забравяйте да облечете удобни и свободни дрехи, които да не ви стягат никъде – така ще се чувствате по-комфортно.